mamaplus

Moldova va avea educație incluzivă! S-a aprobat un program național

-
//
06.12.2023

Programul național de educație incluzivă a fost aprobat de cabinetul de miniștri. Documentul urmează să fie implementat în perioada 2024-2027, transmite realitatea.md.

mamaplus

Astfel, anual, până pe 1 aprilie, Guvernului i se va prezenta raportul privind adaptarea sistemului educațional la elevii și studenții cu nevoi speciale și acțiunile întreprinse pentru ajustarea activității instituțiilor de învățământ.

„Principala prevedere a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2024 – 2027 este asigurarea unei educații incluzive de calitate pentru toți copii și tinerii, astfel încât până în anul 2027 toți copii/elevii, indiferent de grupul-țintă, să fie incluși în instituții de învățământ general, iar absolvenții din acest grup să aibă acces la învățământul profesional tehnic și superior, precum și la alte forme de educație pe tot parcursul vieții, având asigurată tranziția pe piața muncii”, se arată în nota informativă a proiectului.

În urma implementării măsurilor stabilite de proiect, urmează să fie asigurat accesul copiilor și tinerilor cu nevoi speciale la învățământ preșcolar, profesional tehnic, superior, să fie creat un mediu accesibil și adaptat pentru ei, să li se asigure transport adaptat necesităților pe care le au, să fie dezvoltate  metodologii de lucru cu acești tineri.