mamaplus

Nu vă jucați pe gheață! IGSU vine cu recomandări pentru perioada 7-10 ianuarie

-
//
05.01.2024

În perioada 7-10 ianuarie, conform meteorologilor, se prevăd condiții complicate ale vremii. Pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) vine cu o serie de recomandări pentru șoferii ce vor circula în următoarele zile.

mamaplus

Specialiștii îndeamnă șoferii să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, pentru a circula sigur în condiții de iarnă:

„Dacă deplasarea este inevitabilă, șoferii trebuie să se asigure că au în portbagajul autovehiculului lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. Totodată, angajații IGSU recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, iar rezervorul de combustibil să fie plin și sistemul de încălzire să funcționeze eficient.

De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție”.

Avertizările salvatorilor și pompierilor vin și în contextul formării stratului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară.

„Astfel, minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea și jocul acestora pe stratul de gheață.

Totodată, pentru a evita riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm”

Salvatorii recomandă cetățenilor să nu pornească la drum în timpul viscolului. Dacă totuși trebuie să se deplaseze, este important să verifice din timp dacă pot circula pe traseu.

„Dacă deplasarea este inevitabilă, șoferii trebuie să se asigure că au în portbagajul autovehiculului lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase.

Totodată, angajații IGSU recomandă ca bateria telefonului să fie permanent încărcată, iar rezervorul de combustibil să fie plin și sistemul de încălzire să funcționeze eficient”.

În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.