mamaplus

O carte despre lumea sovietică, lansată la Biblioteca Națională

-
//
13.03.2024

La Biblioteca Națională a fost lansat romanul publicistic documentar „Prutul trece prin Chișinăuˮ, semnat de jurnalistul și istoricul Gheorghe Mârzencu. 

mamaplus

Prefațatorul cărții, Andrei Dîrlău, a menționat că în titlul volumului autorul face referire la un Prut simbolic care desparte lumea în mintea unora, în special al unei părți a clasei politice, și, în același timp, face să coexiste lumea sovietică și lumea contemporană, transmite IPN.

Subiectul romanului se desfășoară pe un diapazon de circa opt decenii, pornind de la rădăcina unei pagini de referință a istoriei românilor, iunie 1941. Printre personajele lucrării se regăsesc reprezentanți ai clasei politice, reputați intelectuali, activiști civici. Prefațatorul cărții, Andrei Dîrlău, scriitor și doctor în teologie, a declarat că este o carte care face istorie nu numai în Republica Moldova, dar și pentru întreg neamul românesc. Cartea evocă un clivaj care trece prin Chișinău. „Această falie desparte două lumi, o lume veche, istorică, defunctă a imperiului sovietic care nu mai există și o identitate cu rădăcini adânci românești. Acest clivaj este unul greu de înțelesˮ, a spus scriitorul.

Gheorghe Mârzencu a menționat că ideea romanului a apărut de la un articol din ziar care „a declanșat procese mari și profunde în societatea moldovenească, de la reacții în Guvern, Parlamentˮ. Articol a fost discutat în Parlament, iar opoziția a făcut manifestații cu ocazia aspectelor care le-au părut nefavorabile, precizează Gheorghe Mârzencu. Autorul a spus că subiectul romanului se referă la monumentele sovietice care sunt din abundență în țară și a regretat faptul că monumentele naționale sunt mult mai puține, cu toate că sunt mai aproape cetățenilor. Acțiunea romanului „se încheie simbolic într-un cimitir sătesc unde odihnesc în eternitatea lor foști ostași români care trebuie venerați, nu uitațiˮ.

Anatol Petrencu, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, a comunicat că, în 2011, Gheorghe Mârzencu pleacă la un pichet de grăniceri de la Stoianovca și constată că acolo lucrurile au încremenit în perioadă sovietică. Ulterior, jurnalistul a scris un articol pe acest subiect care a bulversat clasa politică din Republica Moldova. Articolul a ajuns pe masa autorităților de înalt nivel și, până la urmă, a fost luată decizia ca trupele de grăniceri să fie transformate în poliția de frontieră, a spus Anatol Petrencu. Președintele Asociației Istoricilor a adăugat că Gheorghe Mârzencu în această carte dezauează minciunile care au fost lansate de propaganda sovietică și în care au fost educate sistematic generații întregi. Autorul spulberă aceste minciuni și arată adevărul.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.