mamaplus

O femeie, atacată de un câine al străzii în Chișinău: Mi-a atins artera

-
//
27.07.2023

O femeie s-a plâns că a fost atacată de un câine al străzii, într-un parc din sectorul Buiucani al capitalei. Potrivit acesteia, câinele a mușcat-o de picior, din spate, și i-a atins artera.

mamaplus

Aceasta a menționat că în parc se aflau mulți oameni dar nimeni nu a venit să o ajute. Acum, ea urmează un curs de vaccinare împotriva rabiei. De asemenea, în cadrul instituției medicale, femeia a auzit mai multe cazuri în care oamenii au fost atacați de câini, dar și că sectorul Buiucani este considerat cel mai periculos în această privință, transmite NewsMaker.

Despre situația în care s-a pomenit, femeia a relatat pe rețelele de socializare. Potrivit ei, cazul a avut loc pe 6 iulie, în sectorul Buiucani, în pădurea-parc Butoiaș.

„Am fost atacată de un câine al străzii pe strada Nicolae Costin. Vreau să precizez din start că în acel moment eu nu alergam și înaintea mea nu erau câini. A apărut câinele din tufișuri și mi-a prins piciorul stâng, din spate. În consecință, mi-a mușcat piciorul, aproape 2 cm în interior și a atins artera”, a comunicat femeia. 

Acum, ea a spus că urmează un curs de vaccinare împotriva rabiei, care durează o lună și include 5 vaccinuri.

„Pe lângă aceasta, mi-a apărut o teamă puternică nu numai față de câini, ci pur și simplu să merg pe stradă, pentru că acum mă simt neprotejată de faptul că în orice moment din spatele unui tufiș sau al unei mașini poate alerga spre mine un câine. Nu contează dacă este sau nu aglomerat pe stradă, deoarece în parc în ziua atacului erau mulți oameni dar nimeni nu a venit să mă ajute”, a menționat ea.

Totodată, femeia a spus că a început să înțeleagă, cu fiecare vizită la policlinică pentru vaccinare, cât de acută este această problemă în orașul nostru.

„Vaccinarea antirabică se face la noi doar la Policlinica nr.1 de pe strada 31 August, și doar un singur specialist în tot orașul face acest lucru. La primul vaccin am mers cu încrederea că oameni „norocoși” ca mine vin acolo odată pe lună. M-am interesat la medic dacă vin mulți oameni la ei, s-a dovedit că 30-40 oameni într-o zi”, a comunicat ea.

Femeia a relatat și unele cazuri pe care le-a auzit de la oameni:

  • „un băiat de 6 ani, câinele s-a năpustit peste față, i-a mușcat ochiul și urechea, în sectorul Ciocana, zona Maria Drăgan;
  • o femeie în vârstă, 74 de ani, mergea dinspre biserică, a fost atacată de un câine din spate, a fost mușcată de picior, în sectorul Buiucani, zona Nicolae Costin;
  • adolescent 15-16 ani – un câine s-a năpustit din spate și i-a mușcat piciorul, tot la Ciocana, zona Maria Drăgan;
  • femeie, 30-35 ani, câinele a atacat-o în curte, a fost mușcată de picior”.

Cel mai interesant este că sectorul Buiucani, a adăugat femeia, este considerat cel mai periculos în ceea ce privește atacul câinilor fără stăpâni.

„Medicul are o mapă cu fișele persoanelor din fiecare sector, care în prezent sunt tratate de rabie. Mapa pentru Buiucani este de 3 ori mai groasă decât celelalte”, a spus femeia.

Reprezentanții Guvernului declarau anterior că în perioada anilor 2012-2021, în Republica Moldova, au fost înregistrate 1.156 de cazuri de rabie la animale sălbatice și domestice. Pe parcursul perioadei de referință, peste 90% de îmbolnăviri au fost depistate la bovine, câini, vulpi și pisici.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică declară că persoanele agresate de orice animal trebuie să respecte unele reguli şi anume:

  • rana să fie spălată cu săpun sub apă curgătoare;
  • să fie prelucrată cu tinctură de iod;
  • obligatoriu, se va solicita asistenţa medicală specializată.