mamaplus

O grădiniță din raionul Ialoveni riscă să fie închisă. Ce spun autoritățile locale

-
//
19.04.2022

Grădinița nr. 1 din satul Costeşti, raionul Ialoveni, frecventată de peste 140 de copii, riscă sa fie închisă. Se va întâmpla în cazul în care nu vor fi găsiți bani pentru finalizarea lucrărilor de reparație capitală. În prezent, administrația locală lucrează la modificarea proiectului vechi de reconstrucție pentru a aplica pentru finanțare la programil „Satul European”.

Grădinița „Andrieş” din satul Costeşti a fost construită în anul 1981. De atunci, clădirea nu a mai fost reparată capital. În ultimi ani, acoperişul a început să curgă, pe pereți s-a format mucegai, iar sistemul de încălzire s-a uzat complet.

„Permanent schimbăm câte un calorifer, câte o țeavă, facem reparații curente ca să putem activa. Este nevoie ca să termoizolăm pereții, pentru că se fac multe cheltuieli pentru energie. Altfel rămâne să sisteze activitatea instituției”, a relatat Zinovia Bortă, şefa grădiniței „Andrieş”.

Instituția este frecventată de peste 140 de copii şi dispune de 7 săli de grupă. Instituția are un proiect de reconstrucție capitală elaborat acum 4 ani, pe care ar dori să-l depună la programul „Satul European”, însă bugetul ar trebui ajustat la recentele scumpiri.

„Proiectul dat este de 3 milioane 600 de mii de lei în prețurile vechi. La moment se efectuează lucrări, avem cheltuieli de 900 de mii de lei, mai departe sunt efectuate lucrările practic în datorie. Sperăm că o să înaintăm proiectul şi o să mergem cu lucrările mai departe”, a menționat edilul Vasile Bortă.

Satul Costeşti are peste 14 mii de locuitori şi 5 grădinițe, care sunt frecventate de peste 500 de copii.
Instituțiile preşcolare au o insuficiență de peste 200 de locuri.