mamaplus

O mamă a patru copii din Bălți cere ajutor: Are nevoie de proteze

-
//
12.10.2023

Toată viața ține pe picioare două proteze care o ajută să meargă.

mamaplus

Irina Lupușor s-a născut cu o anomalie de dezvoltare a picioarelor și este nevoită odată la 3-4 ani să-și schimbe protezele care se uzează, transmite tvn.md.

IRINA LUPUȘOR, locuitoare a municipiului Bălți: „Eu le încalț, bag piciorușul aici, că el la mine e doar așa, la bag și după le încalț în încălțăminte, adică vizual un om poate să meargă și să nu înțeleagă că eu am ceva probleme. Evident că cheltuieli, una-alta și nu am avut posibilitatea să merg mai departe să mi le fac.”

Până nu demult, femeia își putea schimba protezele în Federația Rusă. Acest proces a devenit, însă, mult mai anevoios așa că tânăra e nevoită să caute o altă soluție.

IRINA LUPUȘOR, locuitoare a municipiului Bălți: „Am fost la Chișinău, am găsit o clinică de protezare din Germania. Mi s-a propus niște proteze, eu nu știu, cu mult mai bune, cu mult mai performante, m-am bucurat, zic să dau banii aceștia care îi cheltuiam în Rusia că mergeam, că o lună trebuia să stau acolo, îi dau și aici, da când mi s-a spus suma aici la noi în Moldova mi s-au cerut șapte mii de euro.”

Irina are 37 de ani și este mama a patru copii. E ajutată de soț. Spune că îi este greu să se descurce, atâta timp cât se deplasează cu dificultate.

IRINA LUPUȘOR, locuitoare a municipiului Bălți: „Eu mă duc în centru la piață să cumpăr de ale gurii, vin înapoi, sun soțul, la copii, întâlniți-mă, nu pot. Să merg fără dânsele eu nu pot, echilibrul nu-l țin, adică eu prin casă evident când vin de la lucru mi le scot să se odihnească piciorul, da așa fără dânsele, afară singurică nu pot ieși.”

Pe parcursul vieții Irina a schimbat 7 proteze. Deși are nevoie de o pereche nouă, femeia spune că nu poate să și-o permită.

IRINA LUPUȘOR, locuitoare a municipiului Bălți: „Niciodată nu m-am gândit că am să ajung să cer ajutor de la cineva. Toată viața m-am străduit să mă bazez doar pe puterile mele. Acum din păcate a ajuns timp, când eu nu fac față, la cheltuieli.”