mamaplus

Obiectele mici pot ucide. „Copilul meu era să moară înecat cu o baterie cât un nasture!”

-
//
04.08.2023

Obiectele mici pot ucide. Ashley este mamă a trei copii. Pe unul dintre ei era să-l piardă în urma unui accident banal. A trecut prin clipe de coșmar când vedea că nu-i mai respiră băiatul, că operația durează mai mult decât trebuia și că micuțul a rămas intubat, având o gaură în gât.

mamaplus

Ashley Mendez a povestit cu lux de amănunte pe contul său de socializare întâmplarea dramatică prin care a trecut familia sa cu ceva timp în urmă. Fiecare mamă are ceva de învățat de aici: obiectele mici prezintă un risc crescut de sufocare și înec, iar bateriile provoacă răni greu de vindecat, scrie totuldespremame.ro.

Obiectele mici pot ucide și nimic nu anunță o așa tragedie

„Este îngrozitor să vezi cum copilul tău nu mai respiră, nu mai are ochii deschiși, iar medicii ți-l smulg din brațe, pentru a-l opera ca să-și salveze viața. Era martie 2020 și seara a început normal, fără să anunțe spaima ce ne va cuprinde sufletele în scurt timp. Soțul meu era afară și frigea niște burgeri, iar eu în bucătărie, pregăteam alte mâncăruri pentru cină.

Într-o fracțiune de secundă viața noastră a fost dată peste cap, când fiul nostru a bătut în ușa de sticlă, arătându-i tatălui său că are ceva în gură. Soțul meu a strigat la mine spunându-mi că fiul nostru a înghițit probabil o monedă.

Fiind asistentă medicală, mi-am evaluat imediat copilul să văd dacă prezintă semne de sufocare. Din fericire respira și încă avea culoarea roz, nu părea să se chinuie prea tare. Plângea strigând: „Bănuț, mami!” apoi am încercat să-l fac să elimine obiectul, intuind că acesta se află încă la nivelul gâtului.

Când eu încercam să-mi salvez copilul, soțul meu a sunat la Urgențe, unde ne-au făcut o radiografie care arăta că moneda se oprise cam la jumătatea gâtului copilului. Doctorii ne-au liniștit într-o primă fază în privința monedei. Urma să i-o scoată și să putem merge acasă chiar în acea noapte.

„E groazic să vezi cum copilul tău e intubat ore în șir”

Totul a luat însă o întorsătură neașteptată. Când a ajuns pe mâna chirurgilor radiografia, aceștia ne-au întrebat dacă nu cumva băiatul nostru a avut acces la o baterie plată (gen buton) care este destul de mică. Eu și soțul ne uitam unul la altul și amândoi am răspuns imediat că nu, absolut deloc.

Apoi mi-am amintit brusc de cântarul meu de bucătărie. Cântăream ingredientele în timp ce găteam, iar fiul meu a luat cântarul și s-a jucat câteva clipe cu el pe podeaua din bucătărie, dar l-a văzut mama soacră și l-a îndepărtat de el. Nici prin cap nu ne-a trecut că el ar fi putut să aibă acces la bateria cântarului, pe care o schimbăm destul de rar.

Lumea noastră s-a prăbușit în acea clipă: este cel mai rău lucru din lume pe care ar fi putut să îl înghită!

Fiul meu a fost dus urgent în sala de operații, iar intervenția trebuia să dureze între 15 și 30 de minute. După o oră a venit o asistentă la noi și ne-a spus că medicul întâmpină probleme în scoaterea bateriei din gâtul micuțului, așa că a trebuit să ceară ajutorul chirugilor de la ORL.

A mai trecut o oră și abia atunci am aflat că au reușit să-i scoată bateria din gât și că acum se afla la terapie intensivă.

Chirurgii au stat de vorbă cu noi și au încercat să ne liniștească, explicându-ne că, fiind extrasă la 5 ore după ingerare, bateria ar fi făcut daune minine în corpul băiatului nostru, dar, pentru siguranță l-au programat la un RMN în ziua următoare.

Când am intrat să-l vedem, copilul meu era la terapie intensivă, intubat, cu analgezice, antibiotice și sedative.

Obiectele mici pot ucide: fiului meu bateria i-a lăsat o gaură în gât

Rezultatul RMN-ului nu a fost deloc încurajator. Se pare că polul pozitiv al bateriei a creat aparent o încărcătură negativă cu vasele de sânge din spatele esofagului fiului meu. Acest lucru a format un fel de magnet între baterie și sânge.

Bateria a început să erodeze țesutul esofagian al copilului meu, lăsându-i efectiv o gaură în gât. Dar asta nu era tot: copilul avea și o infecție la nivelul pieptului, datorită fluidelor care nu au mai circulat normal fiind blocate de baterie.

Timpul trecea și puiul meu era tot intubat, îmi controlam cu greu frica și emoțiile: medicii îmi spuseseră să va scăpta de tub încă de noapte trecută, dar uite că după 24 de ore situația era la fel de tragică.

Viața băiatului meu s-a schimbat din cauza unei baterii micuțe: nu va mai putea să mănânce sau să bea pe gură, până când această gaură nu se va vindeca.

La momentul accidentului eu încă îl alăptam, dar acum nici măcar atâta lucru nu mai puteam face pentru copilul meu și asta îmi sfâșia sufletul în două.

Recuperarea a fost anevoioasă. A luat mult timp antibiotice pentru a scăpa de infecție și pentru a ajuta gaura din gât să se închidă. După externare a urmat o perioadă de monitorizare lungă în ambulatoriu, la ORL, pentru o supraveghere atentă a esofagului.

Povestea este încă departe de final. Recuperarea va mai dura și medicii ne-au spus că este posibil să urmeze o a doua intervenție chirurgicală pentru reconstrucția țesutului esofagian și, probabil că ne vom lovi și de alte lucruri pe care încă nu le cunoaștem.

Ashley și-a spus povestea din dorința de a trage un semnal de alarmă către toți părinții din întreaga lume. Astfel de baterii mici și plate sunt adesea folosite în micile aparate electrocasnice, dar și în numeroase jucării pentru cei mici.

Nu am știut niciodată că o baterie atât de mică poate provoca o tragedie atât de mare, dar uite că s-a întâmplat! Distribuiți povestea mea, ca ea să salveze cât mai multe vieți!

Ce fac în caz de înec cu obiecte mici?

Manevra Heimlich pentru copiii peste 1 an

La copiii peste 12 luni, măsurile de prim ajutor încep tot cu 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. 

Fiind vorba despre copii mai mari, ce nu pot fi susţinuţi pe antebraţ, ei vor fi sprijiniţi în picioare, în poziţia aplecat, astfel încât capul să fie mai jos de nivelul pipetului.

Din nou, dacă această primă manevră nu este eficientă, va trebui să apelezi la manevra Heimlich clasică. 

  • Ţine copilul în picioare, iar tu aşează-te în genunchi în spatele lui, trecându-ţi braţele în jurul taliei lui. 
  • Poziţionează-ţi un pumn strâns, suprapus cu cealaltă mână, pe abdomenul copilului, sub coaste, şi fă câteva compresii rapide, de jos în sus, pentru a împinge aerul afară din plămâni, forţând astfel eliminarea corpului străin de pe trahee.

Ambele manevre trebuie repetate până când căile respiratorii sunt deblocate sau, în cel mai rău caz, până când copilul îşi pierde cunoştinţa, moment în care trebuie începută urgent resuscitarea cardio-pulmonară.

Mergi cu copilul la doctor

Chiar dacă manevrele de mai sus îl ajută pe copil să elimine obiectul străin blocat pe trahee, este important ca el să fie văzut cât mai repede şi de un medic. Deoarece este posibil ca bucăţi din corpul străin să-i fi rămas în continuare pe trahee sau ca procedurile aplicate să-i fi produs traumatisme.

De asemenea, există posibilitatea ca bolul alimentar sau obiectul străin să coboare în plămâni în loc să fie eliminat pe gură, ceea ce reprezintă o urgenţă medicală.