mamaplus

Părinții care aleg școli cu un număr mare de elevi vor primi indemnizații de 50 de euro

-
//
27.12.2023

Valentina Olaru, secretar de stat pe domeniul învățământului general la Ministerul Educației și Cercetării, a declarat în cadrul unei emisiuni la Radio Moldova că părinţii care vor alege o școală cu un număr mai mare de elevi pentru copilul lor vor fi susţinuţi financiar.

mamaplus

„Vom susţine acei părinţi care îşi doresc ca copilul lor să înveţe nu în şcoală mică, care nu are sală de sport și nu are sală de calculatoare, sau nu are profesor la toate disciplinele și vrea ca copilul său să meargă în satul vecin sau în centrul raional. Vom susține cu un suport pentru părinți, care va fi aproximativ de 50 de euro pentru fiecare familie care va decide să meargă la o altă şcoală pentru a oferi o educaţie mai de calitate pentru copilul său. Banii vor veni din bugetul central prin sistemul de alocații sociale. Școlile vor da raportul de frecvență a copilului, părintele va primi pe card banii care sunt destinați pentru transport și pentru tot ce îi trebuie acestui copil”, a declarat Valentina Olaru, transmite publika.media.

De asemenea, în cadrul emisiunii, Olaru a menţionat că asta nu înseamnă că în şcolile mici nu se face carte sau că nu sunt profesori buni.

„Pentru că atunci când nu există competiție sau cadre motivate pentru învățare, nu există mulți elevi, nu există un buget mare pentru a investi sau pentru a face schimbări radicale la nivelul infrastructurii școlare, iar profesorii care sunt într-o școală mică și nu au un salariu comparabil cu cel al profesorilor care lucrează în școli mai mari, unde sunt mai multe clase și pot avea nu doar 10 ore, ci chiar mai multe, primesc un salariu mai mare.”

Recent, deputatul PAS Radu Marian a sugerat, în contextul rezultatelor Programului pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, că sute de școli ar trebui închise pentru a salva sistemul de învățământ din Republica Moldova. Marian dă de înțeles că această măsură drastică este necesară pentru a contracara impactul negativ al școlilor cu un număr mic de copii asupra performanțelor educaționale ale elevilor.

Ulterior, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Dan Perciun, a fost audiat în plenul Parlamentului de la Chişinău, unde a trebuit să dea explicații despre reorganizarea sistemului educațional, iar deputaţii din opoziţie au venit cu acuzaţii privind închiderea şcolilor.

Amintim că rezultatele PISA arată că, în 2022, aproximativ 15 mii de copii nu au atins nivelul de alfabetizare funcțională. Asta înseamnă că ei nu pot îndeplini sarcini simple, cum ar fi analiza unui text sau rezolvarea unui exercițiu simplu de matematică. La testare au participat 6.820 de elevi cu vârsta de 15 ani din circa 290 de instituții de învățământ din țara noastră.

În total, în țară sunt peste 100 de școli unde învață mai puțin de 50 de copii și peste 300 de școli în care își fac studiile mai puțin de 100 de elevi.