mamaplus

Peste 800 de cazuri de violență în familie, înregistrate în 2023 în țară

-
//
05.12.2023

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, în primele zece luni ale anului au fost înregistrate în Republica Moldova 822 de cazuri de violență în familie. Participanții la o masă rotundă, organizată de Platforma Femeilor Deputate, susțin că multe femei ezită să se adreseze după ajutor din cauza stereotipurilor existente în societate.

mamaplus

În anul 2022, de către Comisia de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau vătămare au fost analizate 86 de cazuri de violență în familie, dintre care 40 s-au soldat cu deces, transmite radiomoldova.md.

Potrivit secretarului de stat la MAI Daniela Misail-Nichitin, în mare parte, cazurile care au fost analizate sau care au ajuns în vizorul Poliției și al organului de urmărire penală, din păcate, s-au produs în mediul rural. Acest lucru vorbește și despre necesitatea de a consolida răspunsul echipelor multidisciplinare la nivel local. 

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, menționează că datele statistice arată că femeile încă ezită să raporteze cazurile de violență. Potrivit lui, în prezent este nevoie de o consolidare a tuturor instituțiilor pentru a le încuraja să se adreseze la Poliție, iar sancțiunile aplicate agresorului să fie modificate.

„O soluție ar fi, cel puțin în Codul contravențional, dacă nu și în Codul penal, că orice acțiune care este împotriva unei persoane, comisă în cadrul familiei, ea să nu se examineze prin prisma huliganismului sau altor criterii de genul respectiv, să fie examinată doar prin prisma violenței în familie și aici să revizuim compartimentul de sancțiuni când avem solicitări de violență în familie”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.

Iar potrivit primarului satului Slobozia Mare din raionul Cahul, Valentina Carastan, o soluție pentru femeile victime ale violenței în familie ar fi ca acestea să devină independente economic și să fie separate de agresor. 

Precizăm că, de la 1 ianuarie 2024, în Republica Moldova va activa Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie.