PNUD Moldova dublează fiecare leu investit în hrănirea copiilor cu fructe

PNUD Moldova dublează fiecare leu investit în hrănirea copiilor cu fructe

-
//
04.07.2016

PNUD Moldova dublează fiecare leu investit de părinți și de sectorul privat în hrana copiilor cu fructe proaspete. În acest scop a fost lansată campania „Coolege Vitamine”, iar managerul de proiect, Dumitru Vasilescu, a menționat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că în Moldova copiii în şcoli şi grădiniţe consumă, conform datelor statistice, doar 2/3 din minimul necesar recomandat de fructe şi legume în stare proaspătă. Prin această campanie, PNUD Moldova și-a propus promovarea consumului regulat şi în creştere de fructe în stare proaspătă în şcoli şi grădiniţe, transmite IPN.

PNUD Moldova dublează fiecare leu investit în hrănirea copiilor cu fructe

„Avem două obiective care sunt complementare. Este vorba să susţinem producătorii să dezvolte o nişă nouă pe piaţă, anume acea a gustărilor. Şi aici posibilităţile de diversificare sunt foarte multe şi importante, pe de o parte. Pe de altă parte, vrem gradual să sporim consumul de fructe în stare proaspătă în şcoli şi grădiniţe. Aici rolul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) este de a conecta sectorul privat la şcolile şi grădiniţele publice”, a spus Dumitru Vasilescu.

Managerul de proiect a adăugat că experienţa din ultimele cinci săptămâni de campanie a demonstrat că există în Moldova şi un sector privat destul de interesat şi receptiv. „Deja am reuşit să acumulăm în jur de 90% din minimul necesar, în condiţiile în care PNUD Moldova dublează fiecare leu investit fie de părinţi, fie de sectorul privat. În scopul promovării consumului nu doar de mobilizare a fondurilor, dar, în general, am lansat platforma naţională Picivoinici.md, care oferă mai multe posibilităţi, inclusiv tehnice, de a investi sursele proprii”, a comunicat Dumitru Vasilescu.

Conform estimărilor experților, pentru a asigura un copil timp de un an şcolar integral cu gustări de fructe, în mod regulat, este nevoie de circa 270-280 de lei. Suma totală estimată a proiectului pentru ca PNUD, împreună cu companiile din sectorul privat, să poată asigura gratuit aceste gustări timp de un an şcolar este de circa 20 de mii de dolari, 10 mii de dolari îi oferă PNUD Moldova.

Şcolile eligibile în a participa la programe de acest gen sunt selectate în baza la trei criterii importante: disponibilitatea de a contribui, cât de modest, din bugetul propriu; cel puţin 10% dintre părinţi să semneze o declaraţie comună precum că sunt de acord ca şcoala lor şi copiii să fie incluşi în acest proiect; declaraţia de răspundere proprie a managerului şcolii cu privire la modul în care vede distribuirea acestor gustări în mod regulat pe intern către copii în condiţii de gratuitate.

Sursa: IPN.md