mamaplus

Pregătiri pentru noul an școlar, în toi: Cât costă amenajarea unei clase

-
//
28.07.2023

Pregătirile pentru un nou an şcolar sunt în toi. În multe școli se fac lucrări de reparaţie în clase pentru ca elevii să beneficieze de condiţii civilizate de studiu. În unele instituţii de învăţământ se schimbă mobilierul şi echipamentele iar în altele se fac doar de lucrări de mentenanţă, în funcţie de resursele financiare.

mamaplus

Lucrările de reparaţie sunt în toi la Liceul Teoretic "Ion Creangă" din municipiul Soroca. Startul lucrărilor s-a dat de la începutul lunii iunie, transmite Tvr Moldova.

„Dăm cu vopsea pereţii. Şi Sala Festivă tot este deja pregătită, la fel şi în cantină. Pentru întâi septembrie practic suntem pregătiţi deja.”

„Aici s-au făcut lucrări de reparaţie, s-a pus gresie. La etajul trei se aduce în ordine o sală pentru clasa întâi. Şi cu mare bucurie, aşteptăm copiii să vină la şcoală.”

Școala va fi dotată şi cu echipament modern pentru a spori calitatea studiilor.  

ANATOLIE IAVORSCHI director, Liceul Teoretic "Ion Creangă", Soroca: „Din lipsa mijloacelor financiare, lucrări mari nu au fost preconizate, dar, totuşi, pe parcursul acestor luni am identificat resurse financiare din alte articole economisite.

Am procurat mobilier pentru cabinetul de chimie, în sumă de 18.500 de lei, precum şi o tablă digitală care a costat 50 de mii lei.”

Şi în gimnaziul din satul Zastînca se fac lucrări de amenajare a sălilor de clasă și în curte. Administraţia școlii recunoaște că bugetul este limitat.

IRINA ANDRIES director gimnaziu, satul Zastînca, Soroca: „Se fac pregătiri în afara instituţiei, cele care ţin faţada instituţiei. Pe teritoriul gimnaziului se organizează curăţenie: măturat, greblat.Toate lucrările sunt executate din bugetul instituţiei, a fost alocată o sumă de cinci mii de lei pentru reparaţia curentă şi deja ne străduim să ne încadrăm în acestă sumă.”

„La noi sunt în toi lucrările de reparaţie: vopsim pereţii, podeaua. Aducem în ordine lucrurile, aşa cum trebuie să şi fie.”

„Facem ordine, spălăm geamurile, puneam perdelele înapoi. Să fie frumos pentru copiii care vor veni la întâi septembrie, să le fie plăcut, să înveţe.”

Potrivit autorităţilor raionale Soroca, din cele 45 de instituţii de învăţământ din raion, 15 la sută dintre ele au terminat reparaţiile pentru noul an de studii.