mamaplus

Primăria nu va căuta bani pentru grupele cu program prelungit

-
//
16.01.2024

Primăria nu va asigura program prelungit gratuit pentru clasele primare și spune că soluția este ca părinții să le achite din propriul buzunar. Părinții care nu au posibilitatea să stea cu copiii acasă pentru că muncesc, dar și familiile cu mulți copii care au cheltuieli mari sunt dezamăgiți de situație. Ei pregătesc o petiție și insistă că autoritatea locală poate să găsească 60 de milioane de lei în acest scop.

mamaplus

„Nu putem asigura din punct de vedere financiar finanțarea grupelor cu program prelungit”, a declarat șeful Direcției Educație Chișinău, Andrei Păvăloi, transmite tv8.md.

Primăria se apără, invocând lipsa obligației de plată pentru orele prelungite în caz de lipsă de fonduri. Cu toate acestea, absența unei explicații clare privind renunțarea bruscă la practica din ultimii trei ani, cu transferul responsabilității către părinți, rămâne neclară. 

Șeful Direcției Educație Chișinău, Andrei Păvăloi, menționează presiunea bugetară impusă de Guvern și o decizie a Consiliului Municipal din 2019 care permite instituțiilor să ofere servicii contra cost. În ciuda acestei apărări, un grup de lucru în cadrul direcției a fost format pentru a analiza situația, în timp ce părinții exprimă dezamăgire față de poziția primăriei și semnalează variații de sume între școli.

Asociația „Părinți Solidari”, cunoscută pentru protestele sale la sediul primăriei, anunță pregătirea unei petiții împotriva autorității locale. Calculul organizației indică necesitatea a aproximativ 60 de milioane de lei anual pentru menținerea programelor prelungite în școlile primare. 

Directoarea Asociației, Ala Revenco, acuză primăria că dorește să obțină sume duble sau triple de la părinți, bani ce nu vor ajunge în bugetul școlilor, ci în cel al primăriei. Revenco subliniază importanța ascultării a celor 3.000 de cetățeni care solicită finanțare pentru un serviciu social.

În ciuda acestor reproșuri, primăria insistă că bugetul este sub presiune și invocă transferurile considerabile către bugetul de stat. Datele comparabile cu anul precedent sunt încă așteptate de la Ministerul Finanțelor, dar Guvernul susține că transferurile către municipiu au crescut cu aproape 40 de milioane de lei în 2024.