Salarii mai mari de la 1 septembrie

Salarii mai mari de la 1 septembrie

-
//
24.07.2014

Începând cu 1 septembrie, iar pentru unele categorii de la 1 octombrie, salariile de funcţie ale angajaţilor bugetari vor creşte între 15% şi 40%. În total, de majorări salariale vor beneficia peste 170 de mii de bugetari, transmite IPN.

Salarii mai mari de la 1 septembrie

Majorările salariale fac parte din pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea politică.

Potrivit unei informaţii a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, salariul lunar al unui profesor cu grad didactic superior va constitui în jur de 5600 de lei, în creştere cu 1100 lei. Un învăţător cu gradul didactic I va avea un salariu de 5300 de ei, în creştere cu 1140 de lei, iar un educator cu studii superioare şi grad didactic II – circa 4800 de lei, în creştere cu 1300 de lei.

De la 1 septembrie, sporul salarial pentru gradul ştiinţific de doctor habilitat se majorează de la 700 de lei la 1100 de lei, iar pentru gradul ştiinţific de doctor – de la 300 lei la 600 lei. Indemnizaţia viageră pentru membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe se majorează cu 500 de lei, iar pentru membrii titulari – cu 1000 de lei.

Pentru educatorii din grădiniţe salariile de funcţie se vor majora până la nivelul prevăzut pentru profesori şi învăţători, respectiv majorarea salariilor va fi de 38%. De majorarea indicată vor beneficia circa 59 de mii de cadre didactice. Suplimentul stabilit cadrelor didactice pentru dirigenţie va creşte cu 20% şi va fi în mărime unică pentru toţi diriginţii.

De asemenea, de la 1 septembrie, pentru personalul medical din instituţiile de învăţământ preuniversitar se instituie un spor pentru intensitatea muncii, în mărime de 30%. Ajutorii de educatori din creşe şi grădiniţe vor beneficia de un spor salarial pentru vechime în muncă, în limita a 10% şi 30% din salariu. Specialiştii cu funcţii complexe din domeniile învăţământului (cu excepţia cadrelor didactice), din cultură, artă, sport, sănătate, asistenţă socială vor beneficia de un spor pentru intensitatea muncii, în cuantum de 20%.

Începând cu 1 octombrie, salariul tarifar pentru categoria I de salarizare urmează a fi stabilit în cuantum de 1000 de  lei, în creştere cu 100 de lei. Respectiv, se majorează cuantumul salariilor de bază pentru toate categoriile de salarizare din Reţeaua tarifară unică. În acest caz de o majorare a salariilor cu cel puţin 15% vor beneficia peste 100 de mii de angajaţi din toate ramurile sferei sociale (ocrotirea sănătăţii, cultură, artă şi sport, asistenţa socială şi învăţământ, alţi angajaţi decât cadrele didactice, ştiinţă, etc.). Dar şi militarii, colaboratorii cu statut special din organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, salarizaţi în baza Reţelei tarifare unice – circa 20 mii angajaţi.

Spre exemplu, un bibliotecar cu studii superioare şi vechime în muncă de 5 ani şi categorie de calificare II, va beneficia de o majorare cumulată a salariului (spor de 20% de la 1 septembrie şi majorarea salariului de funcţie de la 1 octombrie) de circa 600 lei. Metodiştilor din cabinetele şi centrele metodice vor beneficia de o majorare a salariilor de circa 45 %.

Cele 11 proiecte de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea politică la 22 iulie nu vor mai trece prin Parlament. Dacă în 72 de ore nu va fi înaintată şi susţinută nicio moţiune de cenzură,  proiectele de legi se vor considera adoptate, iar preşedintele legislativului le va semna şi va putea să le transmită spre promulgare preşedintelui ţării.

Sursa: IPN