mamaplus

Șansă la viață: Cum o poți ajuta pe Nina Blidaru, educatoarea care are nevoie de transplant de ficat

-
//
20.10.2023

Un control medical făcut prea târziu poate schimba viața la 180 de grade și nu în sensul bun al cuvântului. De trei ani, Nina Blidaru, educatoarea unei grădinițe din municipiul Chișinău trăiește un coșmar, după ce a fost diagnosticată cu ciroză hepatică severă, scrie tv8.md.

mamaplus

Cel care i-a devenit colac de salvare este chiar fiul ei, care a decis să doneze o parte din ficatul său unei persoane necunoscute, ca mama lui să primească la rândul ei un ficat compatibil. Intervenția urmează să fie efectuată în Turcia, însă pentru asta familia Blidaru are nevoie de ajutor, suma necesară pentru intervenție fiind prea mare.

De profesie educatoare, Nina Blidaru și-a dedicat 24 de ani din viața multor generații de copii. Obișnuia să zâmbească des alături de colegi și rude, iar în timpul liber călătorea cu soțul ei. De trei ani, însă, zâmbetul apare tot mai rar pe chipul femeii, iar deplasările sunt doar la spital. În 2020, Nina Blidaru a fost diagnosticată cu ciroză hepatică.

„Bănuiam că este vorba de stomac, după care am avut o scurgere internă și de urgență am fost luată de ambulanță. Chiar înainte de intervenție mi-a spus care este diagnosticul, a urmat o intervenție, la un an a mai urmat o intervenție și după această boala a început să progreseze. Nu vreau să plâng pentru că vreau să mă țină minte tot timpul că am zâmbit, că am fost puternică”, a declarat educatoarea Nina Blidaru.

Acum, singura șansă la viață pentru Nina Blidaru este un transplant de ficat urgent. S-a adresat pentru ajutor spitalelor din țară, dar și din România fiind înscrisă pe o listă de așteptare, alături de mulți alți pacienți. 

Și pentru că lista de așteptare era prea mare, iar șansele de a se găsi un donator compatibil cât mai rapid erau tot mai mici, familia Blidaru s-a adresat la o clinică din Turcia, singura din această țară care practică transplantul prin încrucișare. Cel care va dona o parte din ficat este chiar fiul femeii.

„Neavând donator, băiatul meu este grupa a doua, dar acolo mi-a spus că se face încrucișare, nu donăm și nouă ni se dă. On altă țară nu ni sa propus așa ceva. Îmi este greu pentru a face că el va merge să doneze pentru că mă tem să nu i se întâmple ceva rău. El mi-a zis „hai mamă să mergem, să ne pornim.” Eu am știut că trebuie mulți bani, dar noi așa bani nu avem”, a menționată Nina Blidaru.

„Odată de am aflat acționează și să-mi salvez mama prin orice. La momentul actual am strâns suma de aproape 10 mii de euro, dar avem nevoie de 110 mii”, a vorbit fiul Anatolie Blidaru.

Pentru a putea beneficia de procedura de transplant și tratament, Nina Blidar are nevoie de 100 de mii de euro. Cei care doresc și pot să o ajute pot face un transfer direct pe cardul femeii:

Număr card: 5397020061018196 Tip card: MASTERCARD Beneficiar: BLIDARU NINA
Cod Fiscal: 0982502891547 Banca Beneficiar: BC MAIB SA BIC/SWIFT: AGRNMD2X

IBAN: MD77AG000000022595665360 
Număr cont: 22595665360
Valuta cont: EUR

Transferuri în MDL
Număr card: 5574840301224303
Tip card: MASTERCARD
Beneficiar: NINA BLIDARU
Banca beneficiară: BC "Moldindconbank" SA, SWIFT: MOLDMD2X

Codul IBAN: MD17ML000002259A03296381 Valuta cont: MDL.