mamaplus

Scandal în România după ce s-a aflat că peste 8.500 de repetenți primesc burse de merit. Explicațiile autorităților

-
//
03.11.2023

Peste 8.500 de elevi repetenți au burse de merit de 450 de lei pe lună de la stat pentru rezultate deosebite la şcoală. Anunţul făcut astăzi de Ministerul Educaţiei a dus revolta de la părinţi şi profesori până la premier. Iată care sunt cele mai mici medii cu burse de merit.

mamaplus

Cele mai mici medii se încadrează între 1 şi 2. Sunt 158 de elevi din întreaga ţară care au primit bursă luna trecută pentru rezultate deosebite la şcoală. Încă 700 aveau medie cuprinsă între 2 şi 3,  alţi aproape 2.500 de elevi au luat această bursă deşi aveau medii cuprinse între 3 şi 4, iar un număr semnificativ mai mare de elevi, peste 5.200, au primit bani pentru că aveau medii cuprinse între 4 şi 5.

Rezultatele publicate de Ministerul educaţiei au stârnit revolta profesorilor, părinţilor, dar mai ales a elevilor care chiar au rezultate deosebite la învăţătură. În plus, premierul a precizat că o astfel de situaţie este inadmisibilă şi cere ministerului să găsească o soluţie pentru a schimba aceste criterii. Practic, acum iau bursă de merit primii 30% dintre elevii fiecărei clase.

Astfel, există situaţii, mai ales în liceele de top din ţară unde elevi cu medii peste 9 nu iau bursă de merit, pentru că nu se încadrează în primii 30% din clasă. Bursa este de 450 de lei pe lună şi se acordă tot anul în funcţie de media de anul trecut.

Ministerul Educaţiei consideră că orice medie e un progres, dar transmite că va căuta soluţii pentru a schimba totuşi criteriile.