mamaplus

Șefa UNICEF: Care este locul cel mai periculos din lume pentru un copil

-
//
24.11.2023

Fâşia Gaza este în prezent "locul cel mai periculos din lume pentru un copil", a denunţat miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU şefa Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relatează France Presse.

mamaplus

„Peste 5.300 de copii palestinieni ar fi fost ucişi în doar 46 de zile, aceasta înseamnă 115 copii zilnic, în fiecare zi, timp de săptămâni şi săptămâni", a declarat Catherine Russell, după o vizită în sudul Fâşiei Gaza, transmite stiriliprotv.ro.

„Potrivit acestor cifre, copiii reprezintă 40% din morţii din Gaza. Este fără precedent. În alţi termeni, Fâşia Gaza este locul cel mai periculos din lume pentru un copil", a adăugat ea, evocând de asemenea 1.200 de copii daţi dispăruţi, unii probabil sub ruinele provocate de bombardamente.

În afară de victimele directe în lupte, ea şi-a exprimat îngrijorarea faţă de riscurile epidemice, de cvasiabsenţa apei potabile, în special pentru nou-născuţi, şi impactul malnutriţiei.

„Copiii din Gaza sunt într-o situaţie de pericol extrem din cauza condiţiilor de viaţă catastrofale. Un milion de copii - toţi copiii din teritoriul palestinian - se confruntă cu insecuritatea alimentară, ceea ce ar putea deveni în curând o criză catastrofală legată de malnutriţie", a avertizat ea.

„Apreciem că în lunile care vin, emacierea (slăbire pronunţată), forma cea mai periculoasă a malnutriţiei pentru viaţa copiilor, ar putea creşte cu aproape 30% în Gaza", susţine aceasta.

„Pentru ca aceşti copii să supravieţuiască, pentru ca lucrătorii umanitari să poată rămâne şi să acţioneze, pauzele umanitare nu sunt pur şi simplu suficiente", a insistat şefa UNICEF, salutând totodată acordul anunţat între Israel şi Hamas pentru eliberarea unora dintre ostaticii deţinuţi în Gaza în condiţiile unei încetări a focului de patru zile.

„UNICEF lansează un apel la o încetare a focului urgentă umanitară pentru a se pune capăt imediat acestui măcel", a afirmat Catherine Russell.

Şefa Fondului ONU pentru populaţie (UNFPA), Natalia Kanem, s-a declarat la rândul său îngrijorată de soarta femeilor gravide din Fâşia Gaza şi a viitorilor lor bebeluşi.

„În mijlocul luptelor şi a devastării, în Gaza există în prezent circa 5.500 de femei gravide care ar trebui să nască în luna care vine. În fiecare zi, circa 180 de femei nasc în condiţii înspăimântătoare, viitorul nou-născuţilor lor fiind incert", a declarat ea.