mamaplus

Sprijin pentru educație: Peste 25 de milioane de lei, alocate de MEC pentru infrastructura școlilor profesionale și colegiilor

-
//
04.08.2023

Ministerul Educației și Cercetării va acorda finanțare complementară în valoare de peste 25 de milioane de lei pentru proiecte de infrastructură în școli profesionale, colegii și centre de excelență. Această finanțare va fi acordată în baza unor propuneri de proiect înaintate de instituții. Instituțiile din subordinea Ministerului Educației și Cercetării pot depune dosarele pentru finanțarea cheltuielilor curente și capitale până pe 25 august 2023.

mamaplus

Instituțiile de învățământ pot solicita finanțare pentru diverse activități, inclusiv procurarea de bunuri și servicii, efectuarea de reparații capitale și curente, lucrări de cartografie și cadastru și alte cheltuieli necesare pentru dezvoltarea infrastructurii.

Pentru anul 2023, se va aloca suma de peste 11,4 milioane de lei pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar și peste 13,6 milioane de lei pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar.

La procesul de repartizare a resurselor financiare se ține cont de mai multe criterii, cum ar fi numărul de elevi din instituție și gradul de utilizare a imobilelor. Un alt criteriu important este ca planul de admitere pentru anul curent de studii cu finanțare bugetară să fie realizat în proporție de cel puțin 85%.

MEC a remarcat că trei instituții de învățământ profesional tehnic subordonate ministerului - Școala Profesională din Drochia, Școala Profesională din Cimișlia și Școala Profesională din Călărași - nu au realizat admitere pentru al doilea an consecutiv și, prin urmare, nu sunt eligibile pentru a participa la concursul de finanțare complementară, scrie tv8.md.

Ca urmare, două dintre aceste instituții nu au niciun elev înmatriculat în prezent, în timp ce o altă instituție are doar 24 de elevi în ultimul an de studii. Ministerul Educației și Cercetării a propus un proiect de decizie pentru fuzionarea acestor instituții de învățământ profesional tehnic cu alte trei instituții din regiune, care oferă programe similare, astfel încât tinerii să poată beneficia de o formare profesională de calitate în cadrul noilor entități create.