mamaplus

Statistică: Trei din patru femei, supuse cel puțin unei forme de abuz

-
//
28.11.2023

În Republica Moldova, trei din patru fete sau femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de abuz din partea partenerului şi, deseori, finalul a fost tragic.

mamaplus

De la începutul anului, s-au înregistrat peste 820 de cazuri de violenţă în familie. Autorităţile fac eforturi să lupte împotriva acestui fenomen, să acorde protecţie victimelor şi să le ajute să-şi refacă viaţa. Vă avertizăm că urmează informaţii ce vă pot afecta emoţional, transmite Tvr Moldova.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Datele alarmante de la poliţie arată că, de la începutul anului, şapte persoane au fost ucise şi alte zece au fost rănite în urma unor conflicte violente izbucnite în familie. De asemenea, 11 persoane au murit în urma unor bătăi în familie. S-au înregistrat 26 de violuri şi 13 agresiuni sexuale în rândul fetelor şi femeilor, comise tot de un membru al familiei. Poliţia a înregistrat alte peste 500 de cazuri de violenţă în rândul familiilor dar şi peste 100 de cazuri de abuz psihic”.

Victimele violenței în familie: șapte femei ucise, 10 femei rănite, 11 femei ucise în bătaie, 26 femei violate, 13 cazuri de agresiune sexuală, 513 cazuri de alte violențe, 100 cazuri de abuz psihic.

Această femeie, care a dorit să-i păstrăm identitatea, susţine că de zece ani este agresată, fizic şi psihic, de soţul său. Totul a început în 2014, când bărbatul a început să bea şi să se drogheze.

„Trebuia să aleg momentul, să aştept ca el să aibă dispoziţie, ca să facă nişte chestii obişnuite prin casă sau ce ţine de căsnicie, de cheltuieli. Când îl rugam să nu bea alcool sau droguri, eu îi spuneam realitatea, că nu face bine, după care eu eram bătută, înjurată, scoasă din casă eu şi copilul”.

Femeia nu a povestit nimănui coşmarul prin care trece. În 2017, chiar a încercat să fugă de acasă dar, pentru că nu avea bani, a fost nevoită să se întoarcă. Săptămâna trecută şi fiica ei, de 14 ani, a fost bătută de bărbatul violent aşa că cele două au hotărât să se refugieze la un centru de plasament.

„Pe data de 20 a fost prima dată când el şi-a permis să ridice mâna deja şi la copil. Până acum el doar pe mine mă bătea, dar acum şi copilul. Eu am înţeles că e un coşmar şi nu mai puteam suporta. Suntem foarte traumate”.

Pentru a proteja victimele violenţei în familie, poliția a emis, anul acesta, aproape 4.600 de ordine de restricție. Doar în municipiul Chişinău au fost iniţiate 60 de cauze penale şi s-au dat peste 800 de amenzi pentru violenţă în familie. Zeci de victime au beneficiat de servicii specializate la Centrul de Justiţie Familială, deschis în această toamnă.

IVAN CREŢU, şeful Centrului de Justiție Familială: „În perioada anului curent avem luaţi la evidenţp 790 de agresori, care sunt monitorizaţi şi supravegheaţi de către angajaţii poliţiei. Noi avem doar 11 procente a violenţei în familie care sunt sesizate sau relatate de către victima violenţei în familie. În rest, faptele de violenţă sunt ascunse. Primul factor de bază care stă la violenţa în familie este consumul de băuturi alcoolice”.

De la începutul anului, 667 de agresori, cei mai mulţi dintre ei bărbaţi, au fost monitorizaţi electronic de reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Probaţiune.

NICOLAE FURTUNĂ, şef, Direcţia monitorizare electronică, INP: „Ce ţine de victime, li se înmână un dispozitiv destinat pentru victime, care este setat la platforma de monitorizare electronică. Îndată ce agresorul se află prin apropierea victimei, vine o alarmă, ce este observată de noi pe platformă. Totodată, staţia agresorului emite sunete. Cele mai răspândite încălcări comise de către agresor este îndepărtarea de către staţia de tarnsmitere a datelor, neîncărcarea ei la timp”.

Precizăm că, anual, în perioada 25 noiembrie-10 decembrie se desfăşoară Campania Internaţională "16 zile de activism împotriva violenței", la care s-au alăturat şi autorităţile de la Chişinău. În tot acest timp, pe întreg teritoriul ţării se desfăşoară un acţiuni de informare pentru a preveni toate formele de agresiune în familie.