Tot mai mulţi moldoveni se împrumută de la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă

Tot mai mulţi moldoveni se împrumută de la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă

-
//
17.06.2016

Tot mai mulţi moldoveni se împrumută de la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Datele Băncii Naţionale arată că în aprilie, valoarea creditelor ipotecare acordate populaţiei a fost de 25,6 milioane de lei, cu 1,2 procente mai mult faţă de luna martie. Potrivit experţilor imobiliari, acest lucru se datorează creşterii numărului locuinţelor noi scoase la vânzare. 

Tot mai mulţi moldoveni se împrumută de la bănci pentru a-şi cumpăra o locuinţă

Banca Comercială Română acordă pentru posesorii de carduri BCR credite ipotecare în lei pentru 25 de ani, la o rată anuală de nouă procente. Pentru ceilalţi clienţi, dobânda este de 11 la sută. Victoriabank oferă credite pe un termen de până la 20 de ani, cu o rată de 12 procente. Iar pentru aceeaşi perioadă, Moldova Agroindbank acordă împrumuturi cu o dobândă de 12,5 la sută în cadrul unei promoţii valabile până în data de 1 întâi iulie.

Ulterior, rata va creşte cu 2,5 la sută. Fincombank pune la dispoziţia clienţilor săi credite pentru primele trei luni cu o rată de 11 la sută, după care aceasta este stabilită în creştere cu un procent şi jumătate. Scăderea ratei dobânzii se datorează şi micşorării ratei de bază a Băncii Centrale.

Datele statistice mai arată că cele mai multe credite sunt solicitate pentru procurarea apartamentelor în blocurile noi, al căror număr este în continuă creştere. Datorită acestei tendinţe, au scăzut şi preţurile pentru un metru pătrat de spaţiu locativ. Potrivit Asociaţiei Companiilor Imobiliare, cea mai mare scădere, cu 26 de euro, s-a înregistrat în sectorul Ciocana, urmat de Botanica şi cartierul Poşta Veche. În schimb, în sectorul Râşcani al Capitalei preţul unui metru pătrat a crescut cu 15 euro. 

Sursa: publika.md