mamaplus

Un robot creat de cinci elevi a adus faimă țării noastre la Singapore

-
//
16.10.2023

Echipa de robotică din Moldova a adus faimă țării noastre, la FIRST Global Robotics Challenge 2023, care s-a desfășurat la Singapore. Membrii echipei, formată din cinci elevi, au concurat cu alte 190 de echipe din întreaga lume. Elevii și-au prezentat robotul și ministrului Educației, Dan Perciun.

mamaplus

Nicolae Țurcanu, Cristina Romanciuc, Sanda Bostan, Andrian Bandalac, Vladimir Corduneanu sunt cei care au muncit la crearea acestui robot, transmite Știri.md.

„M-am bucurat să îi revăd ieri, la Guvern, pe elevii care au reprezentat Republica Moldova la concursul mondial de robotică FIRST Global Challenge din Singapore. Elevii ne-au arătat cele două invenții pentru care au obținut medalia de aur și cea de argint în cadrul competiției”, a scris ministrul Educației, Dan Perciun, pe pagina sa de Facebook. 

Echipa a demonstrat cum funcționează robotul pe care l-au construit pentru a îndeplini sarcinile stabilite în cadrul concursului, dar și mecanismul elaborat de ei pentru eficientizarea panourilor solare. 

„Mă mândresc cu acești tineri talentați și sunt sigur că fiecare dintre ei va contribui pe viitor la prosperarea țării noastre”, a mai scris ministrul. 

Potrivit Ministerului Educației, echipa națională de robotică a Moldovei a câștigat două medalii la competiția FIRST Global Challenge din Singapore, desfășurată în perioada 6-10 octombrie. Aceștia au obținut medalia de aur pentru Inovație în Inginerie și medalia de argint pentru Proiectul de inovație din domeniul energiei regenerabile. 

În anul 2019, echipele naționale de Robotică a Republicii Moldova au luat trei medalii de aur la categoria „Inovație în Inginerie” la aceeași competiție, care a avut loc în Dubai, iar în anul 2022, la Geneva, la aceeași categorie „Inovație în Inginerie” la fel au cucerit aurul, susțin reprezentanții Ministerului Educației.