mamaplus

Un teren de joacă și agrement pentru copii, inaugurat la Căușeni

-
//
23.06.2023

Ambasadorul Italiei în RM Lorenzo Tommasoni s-a aflat miercuri, 21 iunie, în raionul Căușeni. Acesta a participat la deschiderea oficială a terenului de agrement al Centrului de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni.

mamaplus

Însoțit de oficiali ai raionului Căuișeni și reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale, oficialul a vorbit despre importanța creării condițiilor de agrement pentru copii băștinași și cei fugiți din calea războiului, transmite studio-l.online.

Așa a avut loc deschiderea oficială a terenului de agrement din cadrul Centrului de creație al copiilor și adolescenților din raionul Căușeni. Cu multe zâmbete de copii edificiul care reunește anual peste 1400 de copii din tot orașul Căușeni în activități extrașcolare a devenim de acum în colo mai atractiv oferind oportunități de distracție de diferit tip. 

Fondat în anul 1946 Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni a devenit de-a lungul deceniilor unicul loc de întrunire a copiilor talentați din raion care au învățat în afara orelor de curs, să cânte, danseze, picteze, croșeteze, să facă actorie, să studieze tot felul de instrumente muzicale și să își dezvolte toate talentele pe care le au.

Încă de la fondare instituția extrașcolară de învățământ care are drept scop dezvoltarea multilaterală a copiilor avea nevoie de o scenă în aer liber, un teren de sport, unul de joacă și un atelier de creație pentru instrumentiști. În lipsă de fonduri toate aceste condiții nu au putut fi însă îndeplinite. 

Abia în 2023 cu suportul UNHCR instituția a primit un proiect de modernizare, iar acest vis a devenit realitate. La evenimentul de deschidere au participat majoritatea organizațiilor neguvernamentale din regiune care mai bine de un an lucrează cu refugiații din Ucraina.

Evenimentul a adunat în noua curte a Centrului de creație multă lume care a contribuit la elucidarea crizei refugiaților. Copii din Căușeni care zilnic vin la Centrul de Creație spun că de acum în colo vor avea mai mult confort și că vor beneficia de condiții mai bune de dezvoltare a talentelor. 

Pe lângă copii entuziasmați au fost și părinții care laudă administrația Centrului de Creație pentru punerea pe roate a unui astfel de proiect.

Datorită UNHCR, astăzi Centrul de creație a copiilor și adolescenților din Căușeni beneficiază de teren de sport, scenă, zone pentru agrement, alei pavate, copaci decorativi, bănci, urne, bloc sanitar adaptat pentru persoanele cu necesități speciale, limitatoare de viteză  și o  zonă pentru activități didactice. Proiectul în valoare de 52.000 de dolari SUA care își propune să dezvolte activitățile extrașcolare a fost început în luna ianuarie și a fost implementat timp de șase luni.