mamaplus

Val de viroze în R. Moldova: Cele mai des întâlnite simptome

-
//
26.12.2023

În această perioadă, ne confruntăm cu un val de viroze ce se manifestă mult mai agresiv, iar cei mai afectați sunt copiii. 

mamaplus

Cele mai des întâlnite simptome sunt tusea uscată şi febra ridicată, iar în unele cazuri se ajunge şi la pneumonie. În fiecare zi se internează aproximativ 20 de copii iar în spitale mai sunt puţine locuri libere, transmite Tvr Moldova.

„Noi avem febră, tuse. Tusa e foarte... până acum nu am avut aşa la copil. O tusă frecventă care se manifestă noaptea în abundenţă. Nu ştim, am venit şi noi la medic să vedem care e situaţia”.

La Departamentul de Medicină Urgentă al Spitalului Clinic Municipal de Copii "Valentin Ignatenco" ajung, zilnic, aproximativ 200 de copii cu probleme respiratorii iar 20 dintre ei, care sunt în stare mai gravă, rămân internaţi.

GRIGORE VÎRCU medic, Departamentul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Municipal de Copii "Valentin Ignatenco": „A crescut dublu față de luna trecută. A crescut atât numărul de viroze, cât şi numărul de bolnavi gravi. Dacă veneau cu tuse simplă, acum vin cu insuficiență respiratorie, desaturări şi stări mai grave. De asemenea, a apărut viroze cu caracter de erupție”.

Medicii spun că dacă numărul internărilor va continua să crească, şi alte secţii de spital, acum mai libere, vor fi reprofilate pentru a trata probleme respiratorii la copii.

VLADIMIR IACOM medic pediatru de gardă: „A crescut rata de pneumonii care necesită a fi tratate în cadrul staționarului cu evoluții mai complicate. Cele necomplicate şi comunitare sunt mai puține. Sunt cu insuficiență respiratori şi afectarea altor organe, stare toxică. În medie 20 de pacienți pe zi se internează şi durata spitalizării variază de la 3-5 până şi mai multe zile”.

„Temperatura înaltă 39, tuse care nu se oprește şi internare evident. De câte zile sunteți la spital? Cu cel mic am stat 9 zile, pe antibiotic, pneumonie bilaterală. Noi am avut otită şi rinofaringită, dar s-a manifestat cu febră înaltă, 38,8-39,5. La grădiniţă cred că doar acolo că e în colectivitate. Ea recentă a început să meargă la grădiniță aici. Simptome banale, febră ridicată, dureri în gât”.

Nu doar copiii sunt afectați de acest val de viroze, ci și adulții, chiar dacă numărul îmbolnăvirilor este mai mic. Iar purtarea măştii de protecţie în spaţiile aglomerate poate ajuta la prevenirea infectării.