mamaplus

Valul de infecții care a umplut spitalele de copii

-
//
27.06.2023

Un val de infecţii digestive la copii umple spitalele. Zeci de pacienţi sunt internaţi zilnic la Bucureşti şi în marile oraşe din provincie. Enterovirusul şi Rotavirusul se răspândesc foarte repede vara şi provoacă suferinţe mari. Cei mai vulnerabili sunt copiii mici, scrie observator. ro. Iată ce putem face ca să-i protejăm. 

mamaplus

Valentina Deaconu s-a dus la camera de urgenţe cu fetiţa ei de doi ani şi a aflat că trebuie internată. Diagnosticul - infecţie cu Rotavirus. "A început sâmbătă seară cu 6-7 reprize de vomitat, am văzut că nu se opreşte. Ne-au făcut anitvomitiv, au hidratat-o, am plecat acasă, dimineaţă a început iar cu scaune moi, a început să vomite. E groaznic, mai ales să o vezi inertă în pat, să ceară să plece acasă... E greu", spune Valentina Deaconu, mamă.

Sezonul virozelor digestive

În aceeaşi situaţie este şi Alexandra, cu băieţelul ei de 10 luni. Au venit la Urgenţe pentru că cel mic avea febră mare, care nu ceda. "Acasă sigur nu aveam ce să-i fac. Am încercat să-i scad febra, cu duşuri, dezbrăcat, şi aşa nu ceda. Iar când a cedat am venit urgent. Era foarte deshidratat, că el a vomitat până am ajuns aici, nu s-a oprit", povesteşte Alexandra, mamă.

Tocmai deshidratarea este semnul că trebuie să mergi urgent cu copilul la spital. Pediatrul Mihai Craiu îi învaţă pe părinţi cum să îşi dea seama că situaţia este gravă. "Locul este undeva între abdomen şi torace. Folosim aceste trei degete şi facem un pliu cutanat, apoi ca şi cum am stoarce pilea şi dăm drumul. Dacă rămâne aşa, asta se numeşte un pliu persistent şi copilul este foarte deshidratat. În mod normal, pielea se duce repede la loc. Şi trebuie să meargă la spital, nu poate fi tratat acasă cu siguranţă", avertizează Mihai Craiu, pediatru. 

Simptomele infecţiilor digestive

  • febră
  • greaţă
  • vărsături
  • scăderea cantităţii de urină

Infecţiile cu virusuri digestive sunt tot mai frecvente. Majoritatea copiilor internaţi la spital au aceleaşi simptome. "Uscăciunea mucoaselor, a ochilor, buzelor, limbii, împreună cu scăderea cantităţii de urină şi cu modificarea pliului cutanat, adică pilea devine mai flască. Cei mai mulţi copii au şi probleme de tolerenţă digestivă, adică fie au greaţă şi nu vor să mănânce, fie chiar au vărsături", adaugă Mihai Craiu, pediatru.

"Numai aici, la camera de gardă a Institutului Matei Balş din Bucureşti, ajung cu 30% mai mulţi copii cu probleme digestive faţă de luna trecută", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

La ce trebuie să fie atenţi părinţii

Ca să nu ajungă cu copiii la spital, părinţii sunt sfătuiţi să fie atenţi şi să prevină infectarea celor mici. "Şi lichidele pot să transmită şi să fie contaminate cu agenţi patogeni. Atenţie, orice aliment - dacă stă foarte mult timp în căldură - înseamnă un risc potenţial, chiar dacă nu iei în calcul că, de exemplu, bananele ar trebui să stea la frigider", spune Adrian Marinescu, infecţionist.

Medicii recomandă imunizarea copiilor împotriva Rotavirusului.