Ziua Victoriei. Ce să povestim copilului?

Ziua Victoriei. Ce să povestim copilului?

-
//
08.05.2014

Fiecare copil trebuie să știe că a fost Marele Război pentru Apărarea Patriei. Cu siguranță, o mulțime de familii în țara noastră au rude, care au luptat pentru Patria sa. Zi și noapte ei au luptat pentru pace, pentru libertate, pentru cerul senin. Datorită lor, acum putem trăi. Și fiecare copil ar trebui să știe cine este un veteran, deoarece cu fiecare an ce trece, ei sunt tot mai puțini și mai puțini la număr.

Ziua Victoriei. Ce să povestim copilului?

Firul ce ne leagă de trecut

Toți copiii sunt interesați să cunoască, ce a fost, atunci când ei înșiși încă nu existau. În fiecare familie, cu siguranță, este un album vechi de tot cu fotografii. Hârtia aproape decolorată păstrează imaginile chipurilor celor, care au dat viață părințiilor voștri, și, astfel, v-au dat viață și vouă. Cu siguranță, la fel ca și acum voi, mama voastră vă arăta aceste imagini. Este timpul să povestiți copilului despre străbunicii săi - eroii trecutului.
Începeți discuția, uitându-vă la poze. Fie ca bunelul, pe care copilul nu l-a văzut niciodată să-i devină o persoană dragă. Povestiți-i mai multe despre el. Încercați să stabiliți: cu cine mai mult seamănă mama – cu bunica sau bunelul? Găsiți pozele de la front ale bunelului. Atrageți atenția copilului asupra faptului cât de frumos, curajos arată el în poză. Începeți povestea: “Bunelul, și încă sute de bărbați, tot atât de curajoși ca și el, au plecat la front pentru a apăra Patria. Bunelul a fost tanchist. Uite aici el stă alături de un tanc. A fost nevoit să lupte timp îndelungat. Câteva ori, bunelul a fost rănit. Dar apoi, se făcea bine și din nou se întorcea în rândurile armatei. Bunelul nostru a ajuns chiar până la vizuina inamicului. Și i-a învins pe toți.”  Treptat, istoria unei singure familii se va lega cu istoria țării. De regulă, copiilor le place să asculte astfel de povestiri, întotdeauna revin la ele, roagă să se amintească detaliile. În curând, imaginea trecutului se va înscrie în memoria copilului.

 

Ziua Victoriei. Ce să povestim copilului?

Istoria din lada bunicii

Probabil, în casa voastră se păstrează lucruri vechi – care sunt martorii tăcuți ai evenimentelor istorice. Unii din ele au devenit adevărate relicve: premii și medalii pentru participarea în lupte, centură militară sau binoclu trofeu. Permiteți-i copilului să admire această comoară, să le atingă, să le analizeze din toate părțile.  

Suvenire pentru veterani

Împreună cu copii, înainte de 9 mai, puteți face diverse suvenire și felicitări. Dacă acum nu aveți cui le face cadou în familie, atunci, puteți felicita orice veteran, pe care îl veți întâlni. Pe de o parte, e un fleac, dar pe de altă parte – este foarte important pentru persoana, care a trăit acele timpuri deloc ușoare.

Ziua Victoriei. Ce să povestim copilului?

Mâini dimineață, un omagiu în memoria celor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial se va aduce la memorialul "Eternitate", de aceea, vă propunem să felicitați veteranii noștri dragi cu această zi specială!