Oricât de tare am încerca și ne-am dori să îi protejăm pe cei mici, accidentele fac parte din viața noastră, iar uneori este necesară intervenția pentru corectarea defectelor estetice. Din păcate, există însă și un pericol nou apărut, care determină tot mai mulți tineri să se gândească la intervenții estetice: rețelele sociale. Care sunt riscurile și în ce condiții este posibil acest lucru ne explică dr. Cristian Nițescu, chirurg estetician specializat în reconstrucție și remodelare.

Intervențiile de tip estetic la copii, în majoritatea cazurilor, sunt reprezentate doar de otoplastii sau corectarea unor sechele. În general, intervențiile estetice se realizează după vârsta de 18 ani, dar putem vorbi de intervenții de corectare a unor sechele, cum ar fi sechelele de după cheiloschizis (n.r. – buza de iepure operată în primii ani de viață) și care acum se dovedesc a fi un impediment din punct de vedere estetic.

În anumite situații, în apropierea vârstei de 18 ani, care coincide de obicei cu finalizarea dezvoltării fiziologice a organismului, se pot efectua și alte intervenții de tip estetic, cum ar fi rinoplastiile, otoplastiile sau ginecomastia la pacienții de sex masculin, explică medicul.

De altfel, accidentele din copilărie fac parte dintre motivele care determină mai târziu pacienții să ajungă la cabinetul medical.

„Dacă ar fi să vorbim despre rinocorecții în urma unor accidente, acestea ar fi cu siguranță de ordin traumatic, în special în urma unor căzături sau loviri de corpuri dure, mai ales în copilărie, care ulterior au devenit probleme funcționale în viața de adult”, a completat specialistul.

În cazul otoplastiei, aceasta poate îmbunătăți forma, poziția sau proporția urechii. Un defect în structura urechii care este prezent la naștere sau care devine evident odată cu dezvoltarea corpului poate fi corectat prin otoplastie.

Această procedură poate trata, de asemenea, urechile deformate cauzate de răni sau accidente, dar se adresează în special urechilor decolate, al căror aspect poate afecta stima de sine a unui pacient.

În cazul pacienților minori este nevoie de consimțământul părinților sau tutorilor legali. În astfel de cazuri, este necesar ca procesul de creștere facială să fie încheiat, prin urmare nu este recomandată o intervenție mai devreme de 16-17 ani.

În ceea ce privește riscurile, la adolescenții de peste 16 ani, cu o dezvoltare fiziologică aproape de maximul individual, acestea sunt comparative cu riscurile de la adult. Mai exact, printre posibilele complicații pot apărea spargerea unor vase de sânge pe suprafața nasului, infecție, complicații legate de anestezie (alergie) sau sângerare intensă.