Cum trebuie să-ți privești bebelușul, ca el să crească social-activ

Cum trebuie să-ți privești bebelușul, ca el să crească social-activ

-
//
18.05.2015

Ne-am obișnuit să credem că bebelușii au nevoie doar de o alimentație sănătoasă, un funduleț uscat, și de mâinile grijulii ale mamei ca să se simtă în siguranță. Dar Allan Shore a ajuns la o altă concluzie. El crede că, odată ce analizatorii vizuali devin activi pe deplin, și pentru bebeluși imaginile nu mai sunt neclare, o mare importanță îl are contactul vizual.

Cum trebuie să-ți privești bebelușul, ca el să crească social-activ

Această idee este preluată și dezvoltată și de Sue Gerhardt, în cartea sa:  "Importanța iubirii. Calea prin care afecțiunea modelează creierul bebelușului." Aproape toți părintii sunt surprinși să constate că bebelușii privesc fața unui adult, profund și foarte concentrați. Nu întoarceți privirea: anume în acest moment în corpul bebelușului (dar mai exact - la nivelul creierului) se produce un fenomen grandios! Dar asta se întâmplă numai în cazul în care privirea mamei sau a tatălui emană multă dragoste.

Iubirea dilatează pupila ochilor

Se pare că, atunci când trăim sentimente de iubire (și anume acest sentiment îl simt de obicei părinții, atunci când își privesc copii), pupilele ochilor se dilatează. Observând aceasta, bebelușul, de asemenea, trăiește o stare de bucurie care pornește în organismal său o adevărată reacție biochimică. Această reacție este una foarte complexă de aceea nu are rost să o descriem.

Potrivit acestei concluzii, privirea tandră și iubitoare a părintelui, dă start unei reacții biochimice, care stimulează creșterea unor țesuturi noi în zona prefrontală, care răspunde de socializarea sănătoasă a copiilor, în special de rezistența la stres, capacitatea de a găsi soluții în situații dificile și abilitățile de comunicare.

Cum trebuie să-ți privești bebelușul, ca el să crească social-activ

Este foarte important de știut că, creierul copilului crește rapid în primul an de viață, ajungând să-și dubleze dimensiunile, de aceea, anume în această perioadă copilul este foarte sensibil la privirea unui adult. Între 6 și 12 luni, o importanță deosebită îl are contactul  vizual, atunci când se produce o creștere explozivă a conexiunilor sinaptice în cortexul prefrontal. Această frază vă este puțin neclară? Nu-i nimic, pur și simplu zâmbiți bebelușului dvs. cât mai des posibil, priviți-l în ochi, și redați prin priviri toată dragostea pe care o simțiți pentru el. Totul e foarte simplu nu-i așa?