În lumea contemporană, gadgeturile sunt pretutindeni, în toate sferele vieții noastre. Deseori ele ne ușurează viață, însă alteori ar trebui să ne punem întrebarea dacă utilizarea tehnologiilor moderne aduce întotdeauna un rezultat pozitiv.

Influența gadgeturilor sau cum să asigurăm copilului o alimentație sănătoasă

Așadar, copilul mănâncă rău (sau așa ne pare nouă, adulților, că el mănâncă puțin). Aici, în ajutorul mamei vine, desigur, tableta, telefonul sau, tradițional, televizorul. Desenele animate sau jocurile îl pasionează într-atât pe copil, încât el uită cu totul că, în urmă cu două minute, refuza categoric să mănânce (pentru că alimentele nu sunt gustoase sau el este sătul). Mama (tata, bunica, bunelul, dădaca) sunt în culmea fericirii! Victorie! Copilul mănâncă!

Iar acum să încercăm să înțelegem:

  1. Dacă micuțul înțelege că mănâncă în acel moment. Iar dacă înțelege că mănâncă, își dă el oare seama ce mănâncă (ce fel de mâncare, cu ce gust)?
  2. Dacă înțelege cât de sătul este. 
  3. Dacă se va întinde după o chiflă (sau altceva), stând în fața televizorului, doar din obișnuință. Sau, ca mulți adulți, așezându-se la masă, va lua în mână telecomanda televizorului sau tableta.

Să verificăm aceste 3 puncte pe persoana noastră.

1. Creierul nostru este astfel construit încât el poate desfășura productiv UN singur proces. În timpul mesei, organele de digestie transmit spre creier anumite semnale, creierul le recepționează și trimite înapoi semnalele sale despre senzațiile gustative, despre gradul de sațietate.

Dacă omul, în timpul mesei, este absorbit de alte lucruri decât mâncarea, creierul este ocupat cu prelucrarea informației primordiale pentru el (din desenul animat, film, joc etc.). Încercați să spălați concomitent vesela și podeaua. Ați putea, desigur, să spălați vasele cu mâinile, iar podeaua să o frecați cu piciorul, în zona chiuvetei de bucătărie. Chiar dacă reușim acest lucru, calitatea unei lucrări va avea mult de suferit. Vom spăla bine sau vasele, sau podeaua. La fel se întâmplă cu creierul. El ajută organismul fie să digere alimentele, absorbind toate elementele folositoare, fie să înțeleagă, „să digere” informațiile din gadget sau joc.

Prin urmare, omul nu realizează câtă mâncare a înghițit în timpul vizionării unui film, deoarece creierul este ocupat cu evenimentele din film. Însă atunci când filmul se termină, senzația de greutate în stomacul plin va apărea rapid, iar cina delicioasă nu va aduce nici o bucurie. 

Influența gadgeturilor sau cum să asigurăm copilului o alimentație sănătoasă

Așadar, în timpul mesei cu gadgetul:

  • conștientizarea consumului de alimente este scăzută (în special la copii);
  • nu există o percepție deplină a gustului alimentelor și plăcerii de la consumul acestora;
  • nu apare senzația de sațietate;
  • se formează un obicei (ca un reflex condiționat): chipsuri, pop-corn, film. Cina acasă – televizor. Mâncare, probleme de sănătate, obezitate – toate sunt prezente, în schimb nu există nici un folos!

2. Mâncarea este una dintre necesitățile fiziologice de bază ale organismului (Maslow). Ia-ți propus o dată, de două ori, copilul a refuzat. Încetați cu argumentele (dar mai ales cu gadgeturile)! Copiii își simt organismul mult mai bine ca adulții. Când vor flămânzi, vor cere de mâncare și vor înfuleca cu mare poftă! Încă nici un copil nu a murit de foame având părinți responsabili.  

În perioadele crizelor de vârstă au loc și modificări ale poftei de mâncare a copilului sau poate apărea chiar și protestul (mama îmi dă de mâncare, dar eu voi refuza, ca să mă impun). Acesta este un lucru normal pentru toți copiii, el demonstrează faptul că dezvoltarea copilului are lor, se mișcă înainte. Aceasta este o etapă sănătoasă a dezvoltării copilului. În cazul unora este mai pronunțată, în cazul altora – mai puțin. Protestul va trece, iar pofta de mâncare va reveni la normal. 

În timpul perioadelor caniculare, pofta de mâncare scade. Și aceasta este normal. Este important ca micuțul să bea mult, în special apă, apă curată fără gaze, zahăr și alte adaosuri. Și copiii simt acest lucru. Copiii care cer doar apă și mâine – iată un lucru bun!

3. Arătați-i copilului că îl iubiți și îl prețuiți prin cuvinte, îmbrățișări, și nu cu ajutorul dulciurilor. Pentru fiecare om (în special pentru copii) cel mai bun premiu este timpul petrecut împreună cu persoanele iubite. Același lucru este valabil și pentru tristețe. Să consolăm copilul cu dulciuri este o greșeală, care va conduce la căutarea fericirii în mâncare și încercarea depășirii situațiilor stresante cu ajutorul alimentelor. Și în acest caz mai bune sunt cuvintele de compătimire și îmbrățișările sincere.

Apropo, părinții reprezintă un model de comportament pentru copii (ei preiau inconștient modul de viață și de gândire, obiceiurile adulților). De aceea încercați să respectați întâi dumneavoastră toate punctele enumerate mai sus, și abia apoi să cereți acest lucru de la copii.

Influența gadgeturilor sau cum să asigurăm copilului o alimentație sănătoasă

Să concluzionăm:

  1. Mâncând, trebuie să savurăm alimentele, să le simțim gustul și beneficiile. Trebuie să mestecăm bine. Să primim energie și beneficii de la ceea ce am mâncat.
  2. Eliminăm televizorul, tableta, jocurile din timpul mesei! Categoric. Astfel ne vom păstra și sănătatea, și silueta. Formăm obiceiuri folositoare și sănătoase.
  3. Îi propunem copilului să mănânce, primim un refuz categoric – lăsăm copilul în pace. Trebuie să avem încredere în organismul copilului, el știe mai bine de ce are nevoie și când.
  4. Atunci când micuții vă fac o bucurie, spuneți-le cât sunteți de fericiți, îmbrățișați-i, mângâiați-i și lăsați bomboanele la desert, după prânz.

Toate acestea formează obiceiuri benefice de comunicare caldă și sinceră între membrii familiei, dar și îi învață regulile alimentației sănătoase.

Sursa