mamaplus

Lista cu lucruri importante de făcut în al doilea trimestru de sarcină

-
//
11.04.2022

Al doilea trimestru de sarcină sau trimestrul de miere al sarcinii este una din cele mai frumoase perioade din timpul sarcinii. Ai terminat cu senzația de greață, burtica arată bine și devine din ce în ce mai proeminentă, nu ai luat încă prea mult în greutate și te poți bucura de activitățile zilnice fără să obosești prea tare. Iată și o listă cu cele mai importante lucruri de făcut.

Mergi la fiecare control

Nu sări peste programările la medic. În mod normal, în al doilea trimestru de sarcină, la fiecare programare, medicul îți va verifica greutatea, dimensiunea uterului, înălțimea părții superioare a uterului și bătăile inimii bebelușului, pentru a se asigura că totul progresează conform așteptărilor. În această perioadă vei afla și sexul bebelușului.

Un examen cu ultrasunete poate detecta sexul bebelușului

Majoritatea viitoarelor mămici au primul examen cu ultrasunete (ecografie) în jur de 18-20 de săptămâni de sarcină (aproximativ patru și jumătate până la cinci luni).

Analiza glucozei

Aproximativ 1 din 10 gravide este diagnosticată cu diabet gestațional, motiv pentru care Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) recomandă ca toate femeile să fie supuse acestui test din săptămâna 24 până în săptămâna 28 de sarcină.

Screening-ul genetic prenatal

Dacă nu ai avut deja și dacă ai anumiți factori de risc, medicul îți poate sugera un screening genetic care să includă NIPT sau un screening quad, ambele fiind teste de sânge care caută factori de risc crescuți pentru anomalii cromozomiale sau congenitale (cum ar fi sindromul Down sau defectele tubului neural). Dacă oricare dintre aceste rezultate revine pozitiv, medicul îți poate recomanda amniocenteza - când lichidul amniotic este extras și analizat pentru anomalii genetice - pentru a obține un diagnostic mai definitiv.

Imunizarea în sarcină

Dacă ești însărcinată în sezonul rece, asigură-te că ai făcut vaccinul antigripal și mergi la medic pentru orice problemă care apare pe parcurs.

Haine de maternitate

Acum, când burtica se vede bine și hainele devin prea mici, vei avea nevoie de o garderobă nouă. Profită de acest trimestru de miere și mergi la shopping în magazinele pentru mămici cu burtici.

Somnul în sarcină

În timp ce somnul în timpul sarcinii este mult mai ok în acest trimestru decât în primul sau ultimul, trebuie să te obișnuiești să dormi pe o parte, deoarece greutatea uterului în creștere pune presiune asupra venei cave care duce sângele de la nivelul extremităților inferioare înapoi spre inimă, iar o poziție incorectă poate interfera cu circulația.

Continuă să faci exercițiile Kegel

Menține-te în formă pentru naștere efectuează exercițiile Kegel în mod regulat - 3 seturi de 20 în fiecare zi!

Exercițiile prenatale sunt o prioritate

Având în vedere toate beneficiile exercițiilor fizice, este o idee bună pentru a continua un antrenament adecvat pentru sarcină (dacă nu ai făcut-o deja). Trebuie doar să eviți activitățile care nu mai sunt la fel de sigure acum, când burtica este mai mare.

Consumul caloric trebuie ridicat

Dacă ai avut o greutate normală înainte de a rămâne însărcinată, vei avea nevoie de aproximativ 300 până la 350 de calorii suplimentare în timpul celui de-al doilea trimestru (ceea ce este mai mic decât ai putea crede - doar aproximativ două pahare de lapte degresat și un castron de fulgi de ovăz).

E timpul să programezi ședința foto

În timp ce probabil vei dori să aștepți până în trimestrul al treilea pentru a avea o sesiune de photoshooting cu burtica de gravidă, este o idee bună să o programezi încă de acum. 

Alegeți numele copilului

Aveți în continuare timp, dar dacă nu ați ales încă un nume, este bine să continuați să revizuiți opțiunile.

Cursuri prenatale

Deși nu vei frecventa probabil cursurile de naștere până în trimestrul al treilea, începe să cauți detalii despre aceste cursuri, unde și când au loc, și încearcă să găsești unul ce îți va oferi un program ideal pentru voi.

Unde vei naște?

Unde vei naște: într-un spital de stat sau la o clinică privată? Începe să cauți acum opțiunile și să faci alegerea finală.