Argila cosmetică este o metodă naturală și relativ ieftină de îngrijire a feței și corpului. Cel mai important este să alegem corect tipul acesteia. Există o varietate de tipuri de argilă, având culori diferite, în funcție de compoziție: de la roșu, maro și verde până la galben, alb și chiar roz. Desigur, o argilă de culoare nepotrivită nu va dăuna pielii, însă nici nu va aduce beneficiile dorite. Prin urmare, cum să alegem corect argila cosmetică?

Cum să alegem argila cosmetică?

Argila albă

Argila albă sau caolina a fost descrisă încă de Hippocrates în secolul IV î.H. – el afirma că această substanță benefică îndepărtează procesele inflamatorii de pe piele. Nici nu este de mirare: caolina conține multe substanțe folositoare, necesare pentru sănătatea pielii noastre: magneziu, potasiu, calciu, zinc etc. Împreună, acestea nu doar îndepărtează inflamațiile, ci și netezesc pielea, îmbunătățesc circulația sangvină, influențează pozitiv asupra producerii de colagen. Datorită acțiunii sale antimicotice și antiseptice, argila albă este de înlocuit atunci când vine vorba despre tratamentul acneei sau profilaxia acesteia. Măștile din argilă albă sau pe baza acesteia sunt un remediu minunat împotriva edemelor feței (reduc procesele de congestie), dar și a celulitei. Argila albă este mai potrivită pentru pielea grasă și mixtă: aceasta curăță porii, îi reduce şi îi închide, reglează funcția glandelor sebacee. În plus, ea are un moderat efect de înălbire a tenului și conferă fermitate ovalului feței. Tocmai din această cauză argila albă este deseori inclusă în componența cremelor și măștilor din seriile anti-age.

Argila galbenă

Acest tip de argilă are aproape toate calitățile descrise mai sus. În plus, argila galbenă este folosită de cei care vor să își uniformizeze culoarea pielii, să revitalizeze tenul palid și obosit. Aceasta are și o pronunțată acțiune tonifiantă. Argila galbenă este mai potrivită pentru pielea grasă și mixtă, dar poate fi folosită cu succes și de femeile mai în vârstă – aceasta are acțiune benefică asupra pielii ofilite.

Cum să alegem argila cosmetică?

Argila roșie

Argila roșie se potrivește cel mai bine femeilor cu ten uscat sau cu piele foarte sensibilă. Capacitatea de absorbție a argilei roșii este mai mică comparativ cu alte tipuri (aceasta înseamnă că ea nu îndepărtează excesul de sebum), în schimb proprietățile ei tonifiante și calmante sunt foarte pronunțate. Argila roșie îmbunătățește circulația sangvină, reduce roșeața și inflamațiile, luptă cu pruritul și descuamarea. Ea ajută pielii să respire, îmbogățind-o cu oxigen. Acest tip de argilă este benefică și pentru păr și scalp: îmbunătățește circulația sângelui și alimentarea cu oxigen, având ca efect întărirea bulbilor piloși și creșterea mai rapidă a părului.

Argila neagră

Argila neagră este universală, potrivindu-se tuturor tipurilor de piele. Este adevărat că, în funcție de tipul de piele, trebuie să adăugați în măștile cu argilă neagră anumite componente suplimentare: astfel, în cazul pielii grase puteți adăuga puțin suc de lămâie sau orice alt suc de fructe acre, iar în cazul pielii uscate, argila poate fi amestecată cu lapte, smântână sau brânză. Dacă aveți o piele mixtă, îmbogățiți masca din argilă neagră cu un decoct de ierburi. Care este totuși acțiunea argilei negre? Datorită cuarțului, fierului, magneziului, calciului și stronțiului pe care le conține, această argilă are deosebite proprietăți de curățare: ea absoarbe nu doar excesul de sebum, ci și toxinele din piele, închizând porii. Apropo, argila neagră este unica varietate cu acțiune nutritivă.

Cum să alegem argila cosmetică?

Argila verde

Argila verde conține mult calciu, zinc și magneziu, iar culoarea verde îi este conferită de oxidul de fier: cu cât mai mare este conținutul acestuia, cu atât mai închis la culoare va fi praful de argilă și cu atât mai puternic va fi efectul. Iar efectul ei este foarte pronunțat: argila verde are proprietăţi de absorbţie şi uscare, de aceea este potrivită în special pentru pielea grasă. În plus, această argilă cicatrizează fisurile mici, îngustează porii, normalizează funcţia glandelor sebacee şi îndepărtează mătreaţa. Însă acest produs nu este potrivit pentru toate persoanele: este ideală pentru pielea grasă şi cu probleme, în schimb femeile cu pilea uscată nu ar trebui să o folosească.

Argila albastră

Culoarea caracteristică a argilei albastre este determinată de prezența argintului, care are accentuate calități antiinflamatoare și antimicrobiene. Pe lângă argint, argila conține magneziu, calciu, fosfat, azot, cremene, fiind un remediu eficient pentru îngustarea porilor, emolierea şi tonifierea pielii, îmbunătăţirea circulaţiei sangvine. Este potrivită pentru persoanele cu piele grase sau mixtă. Apropo, argila albastră poate fi folosită şi în calitate de mască pentru scalp, întărind bulbii piloşi şi prevenind căderea părului.

V-am prezentat mai sus principalele tipuri de argilă şi proprietăţile lor. Se pare că este timpul să începem să le folosim! Însă reţineţi regula generală – nu faceţi măşti cu argilă mai des decât o dată pe săptămână (de altfel veţi usca pielea) şi nu dizolvaţi praful în vase de metal – la reacţia metalului cu argila, ultima îşi pierde calităţile benefice.

Cum să alegem argila cosmetică?

Sursa