DUSTING: o nouă metodă de îngrijire a părului

DUSTING: o nouă metodă de îngrijire a părului

Un stilist american a propus o nouă alternativă de a scăpa de firele care se despică. Cînd vine vorba de vîrfurile care se despică, întotdeauna există doar două sfaturi: protejarea vîrfurilor cu produse cosmetice speciale sau, dacă produsele protectoare nu au efect, tăierea lor. Dar ce să faci atunci când vârfurile s-au despicat și îți pare rău să tai câțiva centimetri? La această întrebare răspunde foarte reușit Sal Salcedo, un stilist din Los Angeles. 

DUSTING: o nouă metodă de îngrijire a părului

Ce este dustingul

Metoda pe care o propune Sal pentru a scăpa de vîrfurile despicate se numește dusting. Traducerea directă din engleză „a șterge praful” (dusting) – anume așa arată procesul în sine. Dustingul reprezintă ceva între îngrijire, întrucît nu se taie din lungime, și tunsoare, pentru că totuși se folosește foarfeca.

Cum decurge procedura

„Principalele reguli ale dustingului sunt viteza și atenția, susține Sal. Pentru comparație, închipuiți-vă îndepărtarea scamei de pe o stofă. Pentru a nu deteriora stofa și a nu face gaură, veți lucra cu lama sau cu mașina specială pe suprafața stofei foarte atent și cu grijă.  Așa e și în cazul părului: lama foarfecii trebuie să taie vîrfurile deteriorate doar printr-o atingere fină, pentru a nu afecta și firele alăturate! Foarfeca se ține paralel cu podoaba capilară, foarte aproape de ea. Se taie de obicei 0,5-1 cm, iar uneori și mai puțin.

Istoricul apariției

Cineva poate să reproșeze că această metodă nu este foarte nouă. Și vor avea dreptate. „Da, această metodă este foarte veche, aș spune că este de-o seamă cu bunica” – susține Sal. Doar că mai înainte nimeni nu o numea dusting și nu foloseau foarfeca, ci aparatul de ras, care este mai periculos, sau chiar focul: răsuceau părul pe o ustensilă specială și firele rămase se tăiau cu lama sau se ardeau cu flacăra lumânării.” Trebuie să spunem că aceste instrumente sunt periculoase, iar în lumea modernă arată, cel puțin, primitiv.  

Cui i se potrivește

Salcedo recomandă dustingul tuturor, dar în special domnișoarelor care își vopsesc părul, apelează la permanent sau îndreptare chimică, folosesc des instrumentele fierbinți pentru aranjare. Această tehnică funcționează la fel asupra tuturor tipurilor de păr, indiferent de textură. Foarte ușor puteți afla dacă aveți nevoie de dusting: pieptănați bine părul și îndreptați părul cu o perie cu păr natural – vîrfurile degradate se vor vedea foarte bine.

Unele probleme

Dacă dustingul este efectiv, de ce  nu se oferă acest serviciu în saloanele de înfrumusețare și nici frizerii nu se grăbesc să o propună. Răspunsul este simplu: procedura solicită meticulozitate și o abordare specifică a fiecărui fir de păr aproape.  Ceea ce înseamnă că solicită mult timp. De fapt, este un fel de tunsoare pe care trebuie să o realizeze după ce a realizat primul tip – bob, care sau cascadă.  Deci trebuie să  descânți asupra fiecărui fir de păr, evaluând segmentul deteriorat și nici un milimetru mai mult.

Un mit

Apropo, există opinia că dustingul aduce la subțierea firului de păr. „Nimic adevărat, susține Sal. Totul are loc exact invers: datorită dustingului firul devine mai rezistent și mai gros, pentru că procedura nu permite extinderea degradării. Nu există deteriorare, nu există problemă”.   

Sursa