Înlocuitorii zahărului conferă produselor alimentare și băuturilor un gust dulce, asemănător gustului de zahăr, miere, melasă. Aceștia pot fi naturali sau chimici, obținuți în laborator. De ce îndulcitorii au devenit atât de populari? În general, pentru că au mai puține calorii ca zahărul. Dar există și alte cauze.

Înlocuitorii zahărului: cât de periculoși sunt aceștia?

Îndulcitorii naturali

Naturali se consideră îndulcitorii obținuți din materii prime naturale sau produşi prin metode chimice pe bază de formule naturale.

Mai jos vă prezentăm cei mai răspândiţi dintre ei.

Xilitul

Trebuie menționat de la bun început că acest înlocuitor are aproape la fel de multe calorii ca zahărul. În plus, şi gustul este destul de asemănător. Însă, spre deosebire de zahăr, el nu creează probleme dentare și nu cauzează carii. Xilitul intensifică schimbul de substanțe. Acesta poate fi utilizat de persoanele bolnave de diabet. Este adevărat și faptul că xilitul trebuie consumat în cantități raționale, de altfel există riscul tulburărilor digestive. Uneori xilitul este obținut din tulpini de varză și scoarță de mesteacăn. Dar cel mai des acesta este produs pe cale chimică.

Sorbitul

În natură el este conținut în scorușul de munte și caise. Este utilizat pe larg în medicină și farmacologie pentru îmbunătățirea gustului pastilelor, mixturilor, siropurilor și altor preparate. Sorbitul este deseori consumat de bolnavii de diabet. Dar dacă aveți grijă de greutatea dumneavoastră, sorbitul nu este potrivit, pentru că acesta este de trei ori mai puțin dulce decât zahărul, iar calorii conține la fel de multe. Adică, pentru a vă îndulci ceaiul sau cafeaua, va trebui să folosiți de trei ori mai mult sorbit decât zahăr. Iar aceasta înseamnă că veți consuma de trei ori mai multe calorii.

Sorbitul, la fel ca xilitul, stimulează funcția tractului gastrointestinal, de aceea trebuie consumat în cantități limitate, de altfel există riscul unor tulburări digestive.

Fructoza

În formă naturală se întâlnește în multe fructe, legume și fructe de pădure. Este de aproape două ori mai dulce ca zahărul. Adică, pentru a îndulci ceaiul sau cafeaua, aveți nevoie de o cantitate de două ori mai mică decât de zahăr. Este prescrisă și diabeticilor. Dar și aici trebuie spus ca excesul de fructoză este contraindicat, pentru că poate provoca probleme cardiace. Un alt aspect important: excesul de fructoză se transformă rapid în grăsime.

Ștevia

Ștevia este o plantă răspândită în America de Sud. Ea este mai puțin dulce ca zahărul, dar și conține mai puține calorii. Aceasta poate fi utilizată de persoanele care suferă de diabet, pentru că reduce nivelul de zahăr în sânge. Ștevia nu are practic nici un fel de minusuri. Mai puțin unul: are un gust specific, care nu place tuturor. 

Înlocuitorii zahărului: cât de periculoși sunt aceștia?

Îndulcitorii artificiali

La aceştia se referă următorii înlocuitori ai zahărului:

Aspartamul

Acesta este de 160-200 ori mai dulce decât zahărul. În general, este folosit în industria alimentară la producerea băuturilor și a produselor de cofetărie, fiind extrem rentabil în comparație cu zahărul. Este produs, de asemenea, sub formă de comprimate și pulbere. Aspartamul nu are deloc calorii, fiind perfect pentru cei care vor să slăbească. Dar există și dezavantaje. În primul rând, dacă este păstrat la temperaturi înalte, aspartamul se alterează. De asemenea, este interzis persoanelor bolnave de fenilcetonurie (o boală genetică gravă determinată de o tulburare a metabolismului).

Zaharina

Acest produs este de 300 de ori mai dulce decât zahărul! În plus, are puține calorii, de aceea este ideal pentru persoanele care țin dietă. Dar nu vă grăbiți să vă bucurați. Unii cercetători presupun că aceasta poate condiționa apariția bolilor oncologice, de aceea în unele țări zaharina este interzisă. Însă dacă este consumată rar și în cantități nu prea mari, problemele pot fi evitate.

Sucrazitul

Și acesta este mult mai dulce decât zahărul, la fel ca îndulcitorii precedenți. Tocmai de aceea este foarte rentabil. Însă unul dintre componenții lui este dăunător pentru organism (cu toate acestea, sucrazitul nu este un preparat interzis). Pentru a evita problemele, consumul lui trebuie să fie rar și în cantități mici.

Ciclamatul

Este de 30 de ori mai dulce ca zahărul. Are foarte puține calorii, în plus gustul este foarte plăcut. Există două tipuri de ciclamat: de sodiu și de calciu. Cel de sodiu este dăunător și interzis pentru consum de către femeile însărcinate, cele care alăptează și persoanele cu boli ale rinichilor.

Înlocuitorii zahărului: cât de periculoși sunt aceștia?

Periculoşi sau nu?

Chiar dacă nu cumpărați îndulcitori, ci puneți în ceai, cafea, compot doar zahăr natural, nu vă grăbiți să vă bucurați. Și asta pentru producătorii industriali folosesc din plin înlocuitorii. Grija lor de bază este profitul! De aceea, atunci când cumpărăm produse din magazine și supermarketuri, consumăm fără să vrem ceea ce au adăugat în ele producătorii.

Cum să minimizăm riscurile pentru sănătate? Citiţi cu atenție etichetele și ambalajele. Străduiți-vă să alegeți produse care nu conțin deloc adaosuri alimentare, inclusiv înlocuitori ai zahărului. Sau, cel puțin, optați pentru alimente cu înlocuitori naturali, și nu artificiali ai zahărului.

Sursa