Cum alegem încălțămintea sportivă pentru copilul-elev

Cum alegem încălțămintea sportivă pentru copilul-elev

Evident, activitățile fizice pentru un copil sunt o parte importantă din viața lui. Mai ales acum, când copilul stă cu orele asupra temelor pentru acasă, după care mai stă și în fața computerului. În aceste condiții, are de suferit coloana sa vertebrală, iar asta înseamnă că este afectată și starea lui generală de sănătate. Anume din acest considerent, exercițiile fizice și odihna activă sunt atât de importante pentru copil. Respectiv, părinții trebuie să aleagă cu mare grijă încălțămintea sportivă pentru copilul lor.

Astăzi, există o varietate largă de încălțăminte sportivă. Cele mai populare sunt adidașii, ghetele și ghete de fotbal. În afară de acestea, există încălțăminte pentru câteva genuri de sport – ghete de box, de asemenea, încălțăminte specială pentru tenis, baschet, fotbal și altele.

Adidași

Cum alegem încălțămintea sportivă pentru copilul-elev

Pentru plimbări, ciclism, alergat, jocuri active și alte activități similare, ar trebui să-i procurați copilului o pereche de adidași. Cu atât mai mult că special pentru copii sunt confecționați adidași cu tot cu role, cu luminițe și chiar adidași care luminează prin întuneric. Pentru decorație se utilizează broderiile și ecusoanele, special pentru fete se aplică chiar paiete și sclipici. La producerea adidașilor se ia în calcul absolut totul: relieful tălpii, forma, materialul, fasonul.

Atunci când alegeți adidași pentru copil, optați pentru cele cu călcâiul tare pentru a-i fi talpa bine fixată, în schimb, partea din față trebuie să fie moale pentru a evita apariția bătăturilor. Botul adidașilor trebuie să fie elastic, în cazul unei lovituri – urmele dispar rapid. Adidașii sunt pe bază de șireturi sau scai. Ultimele modele se fixează mai bine pe picior. Talpa trebuie să se îndoaie ușor. Acest lucru poate fi verificat dacă copilul se ridică în vârful degetelor. Alegeți încălțămintea confecționată din materiale naturale pentru ca piciorul copilului să nu transpire, ci să reușească să se aerisească. Reieșind din regulile de igienă, branțul din adidași trebuie să fie detașabil. Când alegeți încălțămintea, aceasta trebuie să fie cu 1 cm mai lungă decât talpa copilului. Apropo, atunci când achiziționați o pereche de încălțăminte, aveți în vedere ce-i place mai mult copilului dumneavoastră să facă. Dacă îi place să meargă, ar trebui să optați pentru adidașii cu talpa reliefată, dacă – să sară - adidași cu talpa înaltă cu șireturi astfel ca să-i fixeze bine glezna, adidașii pentru alergat trebuie să fie ușori și să aibă talpa flexibilă.

Ghetele de fotbal 

Cum alegem încălțămintea sportivă pentru copilul-elev

Nu încape nicio îndoială, ghetele de fotbal sunt adorate de băiețeii cărora le place să joace fotbal. De aceea, alegerea acestui gen de încălțăminte trebuie să fie abordată cu seriozitate pentru a evita traumele. De regulă, încălțămintea este confecționată din piele sau înlocuitor de piele. Este mai bine să-i procurați copilului încălțăminte din piele de viței, chiar dacă nu este scumpă, va servi mult timp. Deși și materialele contemporane asigură o aerisire bună a piciorului și sunt destul de comode.

În cazul în care copilul joacă mai des pe terenuri cu iarbă artificială sau naturală, este mai bine să optați pentru încălțămintea ce are talpa dotată cu crampoane de plastic. În cazul terenurilor de fotbal mai dure, ar fi bine să alegeți încălțăminte ce are talpa dotată cu crampoane din cauciuc. Pentru sălile de sport se potrivesc ghetele pentru fotbal cu talpa dreaptă dar care dispun de proiecții ce imită crampoanele. Ghetele de fotbal din piele trebuie să fie exact pe picior, după ce vor mai fi purtate, acestea se vor lărgi neapărat. Ghetele de fotbal din material sintetic – cu jumătate de mărime mai mari. Producătorii serioși au grijă de sănătatea copiilor, încălțămintea acestora au două amortizoare – la talpă și în bot.

Ghetele

Cum alegem încălțămintea sportivă pentru copilul-elev

Un alt tip răspândit de încălțăminte sportivă – ghetele, care sunt astăzi destul de populare. Partea lor superioară este confecționată din materiale respirabile, iar talpa elastică – din cauciuc vulcanizat. Această încălțăminte se potrivește atât pentru portul zilnic cât și pentru plimbări. De regulă, acestea sunt mai mult decorative. În vânzare sunt expuse ghete pentru skateboarding, care au o talpă dreaptă pentru atașarea maximă de skateboard. Obligatoriu, cumpărați ghetele după mărime, dar nu ”…și pe la anul”. Pentru portul zilnic optați pentru încălțămintea cu arc de suport și călcâiul dur, iar dacă ghetele sunt înalte – inserția de spumă este obligatorie pentru ca să nu fie frecționat piciorul. Ala că să nu vă sperie varietatea de încălțăminte sportivă pentru copii în magazine. Pur și simplu, alegeți perechea potrivită, reieșind din activitățile îndrăgite de copilul dumneavoastră.