Atunci când ne pregătim de o vacantă la tropice, ne îngrijim mi mult de podoabele vestimentare specifice si nici nu ne gândim la necesitatea de a acumula cunostinte referitoare la particularitătile florei si faunei locului, care ne pot afecta serios sănătatea …Această abordare este una destul de riscantă!

Vacanta în tările exotice: ce pericole ne urmăresc în statiunile tropicale?

Pericolele din mare si ocean

Nu este secret pentru nimeni, atunci când sunt la odihnă oamenii se relaxează din punct de vedere psihologic, îsi pierd prudenta si vigilenta. Atunci când sunt în vacantă la mare, maturii se transformă în niste copii, încearcă să prindă un arici de mare sau un peste exotic. Totodată, uită că o astfel de aventură i-ar putea duce direct pe patul de spital.     

Meduzele sunt frumoase dar de la distantă. Cunoasterea acestor vietăti în de aproape poate genera probleme: unele specii pot provoca arsuri ale pielii, având senzatia că ai fost înghimpat de urzici. Contactul cu alte specii pot provoca urmări de lungă durată. Dar sunt si alte specii mai periculoase contactul cu care vă va determina să schimbati hotelul cu spitalul. Un pericol deosebit prezintă meduza Siphonophora Physalia sau corăbioara portugheză. Această meduză este veninoasă, iar veninul acesteia e similar celui de cobră, respectiv, este foarte periculoasă. Contactul cu ea poate genera arsuri si paralizia temporară a muschilor. Ea se întâlneste în partea tropică a Atlanticului, în apele Măriilor Caraibe si Mediterane pe litoralul insulelor Hawai si Canare. În apele insulelor Maldive, de asemenea, a fost văzută această specie de meduză.  

Aricii de mare reprezintă o mare incomoditate pentru turistii care aleg să-si petreacă vacanta pe litoralul Mării Egee din Turcia, Egipt si Croatia.  Aricilor le place să se ascundă în algele marine, recifele de corali si să se îngroape în nisipul si pietrele de pe litoral. Acele majoritătii aricilor nu sunt veninoase, însă, dacă îl calci ai dat de belea. Va trebui să treacă o perioadă lungă de timp până piciorul se va vindeca. Speciile veninoase pot fi întâlnite în regiunile tropice si sub-tropice ale Oceanelor Indian, Pacific si Atlantic. De exemplu, lungimea acelor ariciului de mare numit Diadema, măsoară 30 de cm. Întepătura este pe măsură să provoace soc dureros, paralizie temporară si tratament neplăcut de lungă durată. Este greu să te aperi de speciile care se ascund în pietre si poti da întâmplător peste ele, însă, dacă le mai si luati în mână dati dovadă de iresponsabilitate totală.

Steaua de mare - în mare parte speciile sunt inofensive, dar există un exemplar periculos. Se cheamă Acanthaster sau coroana de spini. Ea poate fi usor recunoscută după cele 8 si mai multe extremităti (celelalte specii au câte cinci) cu crampoane la capete. Acele otrăvitoare si care se rup usor în pielea umană provoacă inflamatii serioase. De cele mai dese ori, această specie se întâlneste în recifele de corali pe litoralul din Egipt. 

Coralii, de asemenea, se pot apăra. Veninul unor specii provoacă arsuri puternice si băsici pe piele. Dacă vreodată ati luat în mână o bucată de fier încinsă, veti simti aceleasi senzatii dacă veti atinge coralul de foc. 

Molustele sunt diferite. De exemplu, caracatita vă poate provoca o sperietură zdravănă când veti vedea cum eliberează ”norul violet de cerneală”, însă, nu prezintă niciun pericol. Trebuie să vă păziti de caracatita inelată albăstruie, ciocul acesteia este veninos si provoacă paralizie.

Pestii viu colorati si cu forme ciudate pot fi întâlniti pe insulele Caraibe si în Oceanul Indian, de asemenea, pe litoralul insulelor Maldive. Cei mai frumosi si mai viu colorati pesti sunt, de fapt, cei mai periculosi. De exemplu, tepii de pe bronhiile pestelui – zebră rosu-purpuriu si acele de pe pestele-piatră sunt foarte veninoase. Ultimii se întâlnesc în Marea Rosie, Oceanul Indian, pe insulele Oceanului Pacific si pe litoralul de nord al Australiei

În recife mai pot fi întâlniti pestii-chirurgi – numiti asa pentru cele două aripioare foarte ascutite si care sunt pozitionate la baza cozii. Chiar si o atingere usoară, lasă pe corpul uman o tăietură adâncă. Iar ceea ce vi s-a părut a fi o piatră frumoasă de mare poate fi în realitate un peste din familia  Dasiatide.  Acestor specii iubesc să se încălzească la soare pe litoral. Dacă aveti nenorocul să călcati un asemenea peste, veti fi electrocutat (uneori puterea socului poate ajunge până la 220 de volti ! ) sau ati putea fi întepat cu ace toxice. Tratamentul este dureros si de lungă durată în ambele cazuri.

Cum procedăm: Niciodată nu atingeti nimic cu mâinile ! Puteti face scufundări, snorkeling sau pur si simplu să înotati, să admirati frumusetea mării sau a oceanului, dar de la distanta cuvenită. Cumpărati pentru dumneavoastră dar si pentru copii, slapi special pentru scăldat (acestea sunt puse în vânzare la toate hotelurile). Odată ce intrati în apa mării uitati-vă atent sub picioare. Dacă vă aflati în apă să nu vă treacă prin cap să hrăniti pestii. Urmăriti panourile informationale din hotel si plajă. Administratia hotelului nu are niciun interes să provoace panică si să avertizeze turistii asa pur si simplu din neavând ce face. Nu ignorati recomandările si nu vă scăldati acolo unde acest lucru este interzis. Dacă în apele de litoral sunt vietăti ”neprietenoase”, solicitati de la administratia hotelului lista cu măsurile de prim ajutor în caz de necesitate. De exemplu, muscătura de meduză poate fi neutralizată cu suc de lămâie picurat direct pe rană.

Evitati locurile sălbatice unde nu sunt oameni si nici salvatori prin apropiere ! Dacă se întâmplă ceva – nu are cine să vă ajute. Obligatoriu trebuie să aveti permanent cu dumneavoastră asigurarea medicală, ea nu trebuie păstrată în safeul de la hotel, iar numărul liniei rosii – obligatoriu să-l aveti în telefon.

Vacanta în tările exotice: ce pericole ne urmăresc în statiunile tropicale?

Prin ce sunt periculoase plajele nisipoase

Distractia preferată a multor turisti care aleg tările exotice pentru vacantă, este să se bronzeze întinsi chiar pe nisip. Si asta în conditiile în care nisipul cald si umed este mediul perfect pentru înmultirea si dezvoltarea diferitor microorganisme si paraziti. De exemplu, helmintii animalelor, de cele mai multe ori – ale maidanezilor din zonă. Conform statisticii, cei mai multi câini fără stăpân hoinăresc pe plajele nisipoase din India si Sri-Lanka. Larvele parazitilor penetrează pielea umană si pătrund sub ea. Ulterior, parazitii se înmultesc sub piele. Urmele miscării acestora arată ca niste benzi neregulate de culoare rosie, care provoacă prurit oribil. De sigur, cu timpul, larvele mor, însă, este preferabil să nu asteptati acest lucru dar să vă adresati după ajutor medical. În acest fel, vindecarea va fi mai rapidă si vor fi evitate complicatiile.

Ce facem: regulile sunt foarte simple, faceti băi de soare doar pe sezlong, dacă nu avei de unde-l lua sau chiria acestuia e scumpă – un prosop mare de plajă. Si nu vă fie lene, luati cu voi pe plajă două prosoape - unul pentru ca să vă întindeti pe plajă, altul să vă stergeti după ce iesiti din apă. Pe plajă mergeti în slapi. Si nu vă acoperiti cu nisip ! Într-o oarecare măsură, plajele de prundis sunt mai sigure decât cele nisipoase. Totul, însă, depinde de regiune. Să zicem plaja cu nisip de coral de pe o insulite den Maldive, unde nu poti întâlni vaci, maimute, câini sau pisici, putin probabil să vă facă rău decât doar dacă veti sta prea mult la soare.

Prin ce sunt periculoase bazinele cu apă dulce

Lacurile cu apă dulce, râurile si râuletele din zonă doar la prima vedere par a fi curate. În realitate, însă, în apa acestora trăiesc diferiti paraziti. De exemplu, amiba, care provoacă diaree si gangrena intestinală. Dacă nu este tratată corespunzător, boala evoluează ascuns, iar persoana afectată are senzatia că s-a vindecat. Însă de regulă boala se manifestă în acutizări si amibele pătrund în ficat provocând inflamatie si abces. Vă puteti îmbolnăvi si atunci când beti apă cu gheată pregătită dintr-o sursă de apă curgătoare si care nu a fost prelucrată termic. Fiti atenti si atunci când consumati salate si fructe care sunt spălate cu apă din sursa infectată. Cea mai mare probabilitate de a lua infectia este în Turcia, Egipt, Tunisia si India.

Ce facem: Să nu vă scăldati sau să spălati lenjeria în râurile si lacurile tropicale si să nu vă plimbati descult prin apropierea lor. Fiti atenti atunci când consumati fructe si legume ! Mai bine renuntati să serviti bucatele dacă nu aveti convingerea că acestea au fost spălate suficient de bine. Beti doar apă îmbuteliată ! Mai bine renuntati la gheată. Este putin probabil că cuburile au fost pregătite din apă fiartă.

Vacanta în tările exotice: ce pericole ne urmăresc în statiunile tropicale?

Insectele periculoase

În multe tări tropicale trebuie să fiti foarte atenti atunci când întindeti afară hainele la uscat. Mustele, omizile si păianjenii ”vor fi bucurosi” să depună ouă pe lenjeria si costumul dumneavoastră de baie fapt ce se poate transforma cel mai oribil cosmar tropical pe care-l trăiti.

Scabia – încă ”un prieten fidel” al turistilor, mai ales al celor care urcă, în pantaloni scurti sau fuste, pe elefanti cămile si alte animale. Este putin probabil că elefantul face băi în fiecare zi, iar răspunsul la întrebarea – când a fost curătat ultima dată covorasul pe care vă asezati – este – niciodată. Este corect de mentionat că scabia poate fi înhătată si în locuri mai putin exotice – în transportul public supraaglomerat, la magazinul de unde ati decis să procurati o rochie sau costum de baie. Însă, cei mai mari dusmani ai turistilor sunt tântarii tropicali. Acestia sunt purtători de multe infectii periculoase, inclusiv, mortale: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, encefalita japoneză, febra Dengue si alte infectii virale.

Ce facem: din păcate, protectie absolută împotriva insectelor nu există. Însă, riscul poate fi diminuat considerabil. Utilizarea repelentilor, plaselor la geamuri si usi, copertine pentru paturi si îmbrăcăminte care să acopere maxim pielea cel putin în orele serii. În multe tări, turistilor pur si simplu nu li se va permite dacă nu vor avea dovada că au fost vaccinati împotriva febrei galbene. Vaccinuri există si împotriva celorlalte infectii. Însă, împotriva malariei, cea mai răspândită si periculoase, vaccin nu există deocamdată. În locul vaccinei are loc asa numita profilactică chimică, care presupune administrarea medicamentelor după o anumită schemă. Profilaxia începe cu o săptămână înainte de plecare, se mentine pe toată durata călătoriei si încă o lună după revenirea acasă. Dacă ati uscat hainele afară, verificati-le minutios, cel mai bine ar fi să le călcati. Dacă nu este extrem de necesar, nu este cazul să probati în magazin haine, cu atât mai mult lenjerie, mai ales să le îmbrăcati direct pe piele. Dacă mergeti la plimbare pe elefant sau cămilă – îmbrăcati pantaloni ! Si spălati-vă bine pe mâini după ce ati contactat cu vreun animal.

Vacanta în tările exotice: ce pericole ne urmăresc în statiunile tropicale?

Vacanta în tările exotice: memento pentru turisti

Posibilele pericole ce însotesc o vacantă la mare nu vor fi atât de grave dacă le veti cunoaste si veti respecta măsurile elementare de profilaxie:

Spălati-vă des pe mâini sau utilizati antiseptice, ”boala mâinilor murdare” care se manifestă prin tulburări intestinale, dar si alte afectiuni cum ar fi dizenteria, amibiaza, hepatita A, febra tifoidă – reprezintă problema tuturor statiunilor sudice.
Nu beti apă de la robinet, iar atunci când faceti dus aveti grijă să nu pătrundă apă în gură, acelasi lucru este valabil si pentru piscine. Consumati doar apă îmbuteliată si verificati dacă aceasta este sigilată. Utilizati apa îmbuteliată si atunci când vă spălati pe dinti. Nu este cazul să puneti gheată în băutura dumneavoastră, de regulă, cuburile sunt din apă nefiartă si nu sunt păstrate în conditii adecvate. Nu sunt rare nici cazurile de îmbolnăvire cu hepatita A care se transmite prin intermediul produselor si apa infestată.
Carnea de orice natură consumati-o doar dacă aceasta este prelucrată si preparată suficient de bine. Renuntati la bucatele ce contin produse neprelucrate termic, inclusiv, legume si fructe. De asemenea nu consumati bucate ce contin lapte si ouă crude. Pot fi consumate doar fructele ce au o coajă groasă. De exemplu bananele, merele, portocalele, papaia, mango, avocado. Curătati-le personal, iar înainte de asta spălati-le cu apă fiartă.  
Dacă suferiti de o boală cronică, înainte de plecare mergeti la doctor, întrucât clima caldă poate genera o acutizare a bolii.
Alergicii ar face bine să evite parcurile nationale sau rezervatiile naturale, plantatiile de ceai, ierburi tămăduitoare sau mirodenii. Anume aici puteti da de o plantă care vă poate provoca alergie. Dacă nu puteti rezista tentatiei de a vedea florile si plantele exotice, asigurati-vă să aveti cu voi trusa antisoc (ea trebuie să contină preparate antihistaminice în ampule, siringi de unică folosintă, pasaportul bolnavului în care să se mentioneze la ce substanta ati dezvoltat alergie).

Ce trebuie să aveti în trusa medicală!

În trusa medicală pe care o luati cu dumneavoastră trebuie să aveti obligatoriu următoarele preparate:

Preparate antipiretice. De exemplu paracetamol, aspirină, analgiana, nurofen, teraflu sau oricare alte preparate cu efecte antifebrile.
Preparate antialergice. De exemplu: cklaritin, suprastin, fenistil, zirtek, tavigil sau alte preparate cu efect similar.
Preparate pentru tulburările intestinale si intoxicatii. Cum ar fi de exemplu – cărbunele activat, enterosgel, loperamid, immodium, maalocs, festal sau panzinorm, no-spa sau alte preparate cu efecte similare.
Preparate pentru combaterea răului de mare. Sunt recomandate avia-more, aeron, picături de mentă si altele.
Preparate pentru combaterea durerilor de cap. Asa cum ar fi analgina, citramon, baralgin, pentalgin sau altele.
Preparate împotriva muscăturilor de insecte. De exemplu – hlorheksidin, miramistin, fenistil gel, cicaderma, levomicol si alte preparate asemănătoare.
Preparate anti-răceală. Din acest grup fac parte toate preparatele care pot anihila simptomele de gripă si răceală. Cum ar fi: naftizin, galazolin, sanorin, acvamaris, strepsils, coldrex, arbidol, gripferon si altele.
Creme de protectie. De asemenea, creme pentru îngrijirea pielii după bronz.
Termometru.
Pansamente si antiseptice. Drept exemplu, putem mentiona următorul set – bandaj (steril si elastic), discuri de vată, plasture, iod, verde de briliant.