Aţi auzit multe despre anestezia cezariană, dar care este cea potrivită pentru dvs aşa și nu aţi aflat. Ne-am decis să discutăm această chestiune cu medicul ginecolog Marcel Bejan.

Marcel Bejan: anestezia generală, epidurală sau spinală? Ce alegem?

În acest articol veți afla despre posibilele tipuri de anestezie pentru cezariană: generală, epidurală și spinală, să vedem diferența dintre ele, care sunt avantajele și dezavantajele lor, precum și cazurile în care ele, sunt cele mai justificae în utilizarea unui anumit tip de anestezie. Trebuie să se înțeleagă că, în practică, alegerea anesteziei afectează asupra unui număr de factori pentru fiecare caz în parte: prezența medicamentelor, experiența personalului medical, în special efectul anestezic asupra femeii, etc.

Anestezia generală

Anestezia generală este acţiunea prin metoda medicală în caz de cezariană, care influențează asupra viitoarei mame, în scopul realizării lipsei totale de sensibilitate și de sensibilizare.

Avantajele anesteziei generale:

1 . Naşterea ușoară. Aplicarea corectă a acestei metode asigură o anestezie totală fără dureri.

2 . Aplicarea rapidă a metodei. Acest lucru permite purcederea imediată la intervenţie, ceea ce este foarte important într-o situație în care fătul are un risc sporit.

3 . Condiții pentru operațiuni ideale. Muşchii sunt relaxaţi, conștiința lipseşte, aceasta creează cele mai bune condiții pentru o intervenție chirurgicală.

4 . Sistemul circulator este în stare stabilă. Dacă vom compara această metodă cu cea spinală şi epidurală, atunci la aceasta nu se reduce tensiunea, care apare, de obicei, înainte de naștere, deaceea metoda anesteziei generale va fi adecvată pentru cezariană, atunci cînd este vorba de prezența unei boli de inimă la mamă sau pune în pericol viața fătului și a mamei.

5 . Această tehnică este considerată a fi relativ ușoară și cel mai des practicată în intervenţiile chirurgicale, mai mult decât metodele de anestezie spinală și epidurală (aceste tehnici împreună au fost numite anestezie regională), cei mai mulţi dintre anestezişti preferă anestezia generală.

Marcel Bejan: anestezia generală, epidurală sau spinală? Ce alegem?

Dezavantajele anesteziei generale:

1 . Există un risc în raport cu intubația traheei din diverse motive. Acesta apare ca un tub din plastic al traheiei și conectarea mamei la sistemul de respirație artificială.

2 . Prezența hipoxiei( deficitul de oxigen). Mamele au o necesitate mare de oxigen ca urmare a creşterii metabolismului în timpul naşterii, iar capacitatea lor pulmonară este redusă.

3 . Există un risc de aspirație (conţinutului stomacului poate fi inhalat). Acest lucru se datorează gradului scăzut de protecție al căilor respiratorii.

4 . Tensiunea înaltă, se accelerează bătăile inimii atunci când încearcă conectarea la un sistem de respirație artificială.

5 . Sistemul nervos central al unui nou-născut este deprimat.

6 . Anestezicii de uz general, pot ajunge în interiorul placentei, ceea ce dă naștere la o stare de depresie a fătului și apoi a nou-născutului. O astfel de situație apare în timpul sarcinii premature sau la creșterea perioadei dintre introducerea anesteziei și procesul naşterii (din grupul de risc fac parte femeile obeze, care au avut deja o cezariană, precum și cele care au dat naștere cu ajutorul intervenţiilor chirurgicale abdominale).

Cu toate acestea, utilizarea mijloacelor moderne de anestezie pentru cezariană oferă protecție maximă sistemului nervos central al nou-născutului, o presiune odată cu alegerea corectă a medicamentului trece fără consecințe.

Indicații pentru anestezia generală în cezariană:

Necesitatea unei naşteri rapide, mai ales atunci când este pusă în pericol starea fătului;

Contraindicații cu privire la anestezie regională - de exemplu, riscul de hemoragie;

Incapacitatea de anestezie regională, din cauza patologiei obezității sau consecințelor postoperatorii la nivelul coloanei vertebrale;

Refuzul mamei la anestezia regională.

Anestezia epidurală

Anestezia epidurală în caz de cezariană este produsă prin injectarea de anestezic în regiunea lombară a coloanei vertebrale între discuri în spațiul epidural.

Avantajele anesteziei epidurale:

1 . Femeia este conștientă, și, prin urmare, apare imposibilitatea de a elimina riscul de intubare sau aspirație. În plus, multe mame preferă să fie conştiente în cezariană. În acest caz, soția, urmăreşte nașterea copilului şi împreună se bucură de apariţia lui lui.

2 . Starea cardiovasculară este relativ stabilă. Efectul analgezic are loc treptat, ceea ce menține sistemul cardiovascular în echilibru, aceasta însă nu se poate spune despre hipertensive (creșterea tensiunii arteriale), ca răspuns la inducere în cazul anesteziei generale.

Acest lucru este valabil și pentru hipotensive ( scăderea tensiunii arteriale) reacție la blocarea terminațiilor simpatice în legătură cu anestezia spinală.

3 . Într-o oarecare măsură se salvează activitatea fizică în caz de eliminare a sensibilităţii adecvate, ceea ce este un avantaj al anesteziei spinale, în special pentru cei care sufera de patologie musculară, inclusiv miopatie.

4 . Iritarea tractului respirator superior nu este expus patologiilor. Prin urmare, anestezia epidurală devine preferata celor care suferă de boli astmatice.

5 . Procesul durează un timp relativ lung. În cazul în care o intervenție chirurgicală este mai mare decât data scadenței sau apar complicații, utilizarea anesteziei pe termen lung, folosind cateterismul epidural permite utilizarea anesteziei, pentru perioada necesară. Dacă situația cere anestezie epidurală din momentul naşterii ea poate fi prelungită până în momentul de cezariană sau de legătură a trompelor uterine la sfârșitul procesului generativ.

6 . Anestezia după intervenţia chirurgicală: pentru aceasta se introduc în spațiul epidural opioide, analgezice de caracter narcotic – promedol, morfină.

Marcel Bejan: anestezia generală, epidurală sau spinală? Ce alegem?

Dezavantajele anesteziei epidurale:

1. Există riscul erorilor atunci cînd este introdusă în vase. Dacă intravasculara nu este identificată la timp, o doza mare de anestezic provocă spasmul și căderea tensiunii din cauza efectelor toxice asupra sistemului nervos central și sistemului cardiovascular. Ca urmare a acestei complicații, poate fi pierdută mama sau pot apărea dereglări ale funcţiei creierului.

2 . Există un pericol de injectare subarahnoidiană accidentală ( medicamentul anestezic nimereşte sub arahnoida maduvei spinarii). Ulterior, atunci când este administrat anestezicul epidural într-un volum mare apare riscul blocajului total al spinării. În absența ajutorului, respirația ar putea să încetinească și să apară hipotensiune arterială, ceea ce duce la stop cardiac.

Pornind de la acest fapt, înainte de a fi introdusă doza de preparat, se administrează doza de testare. Timp de cîteva minute poate fi detectată posibilitatea de blocaj subarahnoidian. În orice caz, atunci când se utilizează anestezice trebuie să fie în preajmă cineva care să vă acorde ajutor, apelînd la mijloacele de resuscitare cardiopulmonară.

Anestezia spinală

Anestezia coloanei vertebrale (sau spinală) este aplicată prin injectarea de anestezic în regiunea lombară în spațiul subarahnoidian. Diferența față de anestezia epidurală constă în aceea că este necesar să se treacă prin pielea densă a măduvei spinării. Pentru puncție și o penetrare mai adâncă decât este folosit acul în epidurală.

Avantajele anesteziei spinale:

1 . Înlătură complet durerile.

2 . O tehnică rapidă de acțiune. În procesul de pregătire pentru intervenţie, după o așteptare de două minute după anestezie, se poate proceda la prelucrarea peretelui abdominal.

3 . O execuţie simplificată la maxim. Dacă vom compara cele două anestezii: spinală şi epidurală, aceasta este cea mai ușoară, deoarece ea defineşte exact limitele introducerii acului.

4 . Toxicitateasistemică este absentă. Atunci când se efectuează o injecție intravasculară eronată de anestezic, spre deosebire de epidurale, toxicitatea se manifestă în raport cu sistemul nervos central sau absenţa cardiovasculară. Acest factor indică utilizarea mai sigură a anesteziei spinale, comparativ cu epidurala.

Dezavantajele anesteziei spinale:

1 . Durata de expunere este limitată. O singură administrare spinală limitează durata blocadei, care depinde de proprietățile anestezice. Anestezia, la intervale de până la două ore, măreşte limita necesară de timp pentru cezariană.

2 . Efectele medicamentelor sunt imediate, se observă o scădere pronunțată a tensiunii arteriale. Acest "minus" poate fi folosit ca o măsură de prevenire.

3 . Însoțirea durerilor de cap a sfîrşit odată cu introducerea medicamentului. Durerile de cap, conform statisticilor sunt prezente în cel puțin 2 % din cazuri, ajungând în unele instituții medicale de 24 %, în funcție de popularitatea metodei  și experiența lucrătorilor în domeniul sănătăţii. Durerilor de cap, cu severitate moderată nu ar trebui să le acordaţi importanță. Postdural severitatea durerii puncției puternice poate durata mai multe luni, poate duce chiar şi la invaliditate.

Unele complicaţii neurologice de anestezie spinală:

Administrarea instrumentelor sterile de unică folosinţă, anestezice de înaltă calitate, adjuvanți, acele excelente permit profilaxia complicațiilor suficient de grave - cum ar fi, de exemplu, meningita bacteriană;

Anestezia spinală prelungită: atunci când este folosită, există riscul apariţiilor unor compicaţii acauda equina. Motivul poate fi plasarea incorectă a cateterului, care presupune administrarea unei supradoze înalte de anestezic concentrat. Ca rezultat, sunt posibile blocuri nervoase ale lombarei inferioare și regiunii sacrale. Aceeași probabilitate se păstrează şi pentru poziția intramedulară a cateterului, care poate duce la leziuni ale coloanei vertebrale datorită alungirii sale sub influența preparatelor. Pentru a preveni aceasta complicaţie, este necesar să se aibă în vedere faptul că în cazul în care doza de anestezic nu aduce efectul dorit, trebuie să se renunţe la injecții, iar cateterul trebuie introdus din nou, sau de a folosi tehnica anesteziei spinale, proiectată pentru acțiune instantanee, sau se aplică un alt tip de anestezie.