În viaţa fiecărei femei vine un moment fericit şi multaşteptat, când testul de sarcină arată două liniuţe. După această noutate plăcută, în viaţa viitoarei mămici începe o perioadă absolut specială. În decurs de 9 luni femeia poate înscrie în jurnalul de sarcină tot ce este legat de situaţia ei delicată şi micuţul omuleţ aflat la ea în burtică. 

Jurnalul de sarcină: de ce şi cum să îl ţinem?

De ce şi pentru cine trebuie să ţineţi jurnalul?

Memoria este astfel construită încât, cu timpul, omul uită jumătate din informaţiile primite. La început femeii i se pare că în memorie va rămâne fiecare zi de sarcină, însă la sfârşitul lunii a noua viitoarea mămică poate să nu îşi amintească nici măcar când a simţit pentru prima oară mişcările fătului.

Cine va citi în viitor jurnalul? În primul rând, tânăra mamă va reciti notiţele făcute pentru a-şi aminti acele senzaţii minunate pe care le-a trăit în acea perioadă. În plus, dacă femeia va fi însărcinată a doua oară, jurnalul de sarcină pe săptămâni îi va aminti ce s-a întâmplat prima dată. Iar dacă viitoarea mamă se va confrunta repetat cu numite probleme legate de sarcină, va putea citi în jurnal cum le-a făcut faţă prima dată.

Desigur, şi copilul va citi însemnările despre sarcină atunci când va creşte puţin şi va fi suficient de mare încât să o întrebe pe mamă de unde a apărut şi cum a trăit în burtică timp de 9 luni. Răsfoirea în doi a jurnalului de sarcină va apropia şi mai mult mama şi copilului, pentru că acesta va vedea în poze şi imaginile de la ultrasonografie cum a crescut în burtică, va afla cum s-a simţit mama în acea perioadă şi că mama îl iubea încă de pe atunci.

Informaţiile din jurnal vor fi utile femeii în timpul vizitelor la ginecolog. Dacă medicul va întreba despre starea de sănătate a viitoarei mămici într-o anumită perioadă de timp, ea va putea verifica notiţele şi răspunde exact la toate întrebările. Jurnalul femeii însărcinate poate ajuta specialistul să stabilească motivele anumitor tulburări, în cazul în care acestea apar la paciente.

Ştim cu toţii că sănătatea copilului depinde în mare parte de evoluţia sarcinii. De aceea pediatrii, examinând copilul bolnav, întreabă de multe ori cum s-a simţit mama în timpul sarcinii, ce produse a consumat, când şi de  ce boli a suferit. Este greu să îţi aminteşti răspunsurile la aceste întrebări, în special dacă după naştere a trecut desul de mult timp. Iar deschizând jurnalul sarinii pe săptămâni şi recitind notiţele, femeia poate răspunde cu uşurinţă la toate aceste întrebări. 

Jurnalul de sarcină: de ce şi cum să îl ţinem?

Cum să ţineţi jurnalul de sarcină?

Fiecare femeie decide pentru sine cum să ţină jurnalul. Nu există reguli stricte pe care trebuie să le respectaţi, există doar recomandări generale. Principala dintre ele este, probabil, că jurnalul de sarcină trebuie completat regulat. Varianta optimă – zilnic, dar dacă viitoarea mamă nu are timp suficient, ea poate completa jurnalul de sarcină săptămânal.

De asemenea, este foarte important să decideţi pentru dumneavoastră lucrurile pe care le veţi înscrie în jurnal. Toate notiţele despre perioada sarcinii pot fi împărţite în următoarele categorii:

  • Parametrii fizici ai corpului. Cântăriţi-vă săptămânal şi măsuraţi circumferinţa burticii. După câţiva ani de la naştere, vi se va părea interesant să vedeţi cu ce „viteză” vă creştea burtica.
  • Informaţiile medicale. Notaţi când şi în ce cantităţi aţi luat medicamente şi vitamine.
  • Senzaţiile fiziologice, starea de spirit şi de sănătate. Aceste informaţii vă pot fi utile în cazul vizitelor medicale.
  • Gândurile, dispoziţia, dorinţele. Componenta emoţională a jurnalului este foarte importantă pentru femeie, pentru că îi permite să se afunde mai adânc în amintiri.
  • Fotografiile burticii şi imaginile ultraosnografice. Acestea o vor ajuta pe femeie să îşi amintească cu uşurinţă perioada gravidităţii.

De asemenea, puteţi ţine un jurnal pe Internet. Viitoarea mămică poate crea un blog şi scrie despre tot ce se întâmplă timp de 9 luni. Un astfel de jurnal poate fi citit nu doar de femeia care aşteaptă un copil, ci şi de tată, de prieteni şi cunoscuţi. În aşa fel toţi vor fi la curent cu modul în care decurge sarcina şi ce dispoziţie are astăzi autoarea jurnalului.

Jurnalul de sarcină: de ce şi cum să îl ţinem?

Sursa