Copiii şi ochelarii de soare – moft sau necesitate

Copiii şi ochelarii de soare – moft sau necesitate

-
//
29.07.2016

Cât de necesari sunt ochelarii de soare pentru copil? Şi de la ce vârstă? Prin ce se deosebesc ochelarii de soare pentru copii de cei pentru adulţi şi la ce trebuie să fim atenţi atunci când facem o alegere? La aceste şi alte întrebări vom încerca să răspundem în continuare.

 Copiii şi ochelarii de soare – moft sau necesitate

Dimineaţa sau ziua?

Multe mame consideră că atâta timp cât copilul este mic, el nu are nevoie de ochelari de soare. Cea mai bună protecţie este şapca sau pălărioara. Oftalmologii nu sunt de acord. Ei sunt convinşi: micuţii trebuie obişnuiţi cu ochelarii de soare chiar de la un an, deoarece cu cât mai mic este copilul, cu atât mai sensibili sunt ochii lui faţă de razele solare.

Apropo, soarele de dimineaţă şi de seară este la fel de periculos şi dăunător ca cel de amiază: acţiunea razelor ultraviolete asupra ochilor este mai puternică atunci când se află la acelaşi nivel. Şi până când cristalinul ochilor (un fel de „filtru” care  protejează structura ochiului) nu este format complet, el nu îşi poate realiza integral funcţia – la copiii de până la 10 ani trei pătrimi din radiaţia dăunătoare ajunge pe retină. Aceasta poate conduce la arsuri de cornee, iar mai târziu poate provoca înrăutăţirea vederii şi boli serioase ale ochilor.

 Aspecte importante

Cea mai importantă parte a ochelarilor de soare este calitatea lentilelor, indiferent dacă sunt purtate de un copil sau un adult. Dar despre asta vom vorbi mai târziu. Cât priveşte ramele, alegerea celor pentru copii are specificul său. Puteţi cumpără ochelari cu ramă mobilă moale, care înconjoară capul (fără braţe) sau cu ramă din elastomer hipoalergenic cu bandă de fixare. Există rame cu braţe reglabile, cu capete care se rotesc. Ochelarii vor fi mai confortabili pentru micuţi dacă partea nazală dispune de inserţii din materiale moi – ei nu vor aluneca de pe nas.

Un aspect important – siguranţa: pentru copiii până la 3 ani sunt de preferat modelele cu contur complet, adică nu au îmbinări între anou şi braţe. În general, pentru copii sunt mai buni ochelarii cu ramă din policarbonat – ei sunt mai rezistenţi. Micuţii pot alerga şi se pot juca în timp ce îi poartă, fără frică de a-i pierde în cel mai nepotrivit moment. În plus, din cauza înălţimii mici copilul este deseori obligat să privească de jos în sus. Este important ca el să nu privească pe deasupra ochelarilor, de aceea lentilele trebuie să fie suficient de „înalte”. 

Copiii şi ochelarii de soare – moft sau necesitate

 Despre gusturi

Atunci când creşte puţin, copilul poate aprecia singur comoditatea ramei – doar că trebuie să probeze mai multe perechi, pentru ca să aibă cu ce compara.

Acum despre lentile. Pentru copiii de orice vârstă (dar şi pentru adulți), ele trebuie să fie executate din policarbonat, şi nu din acril, care practic nu reţine razele periculoase. Astăzi producătorii oferă lentile de diferite culori şi nuanţe – roz, albastru, mov, argintiu, oranj.  Cele verzi filtrează o cantitate mai mare de radiaţii ultraviolete şi infraroşii. Cele galbene şi oranj dispun de o capacitate de filtrare insuficientă şi sunt potrivite doar atunci când soarele nu este prea arzător. Cele albastre, fie deschis, fie închis, sunt mai degrabă accesorii stilate decât mijloc de protecţie.

Apropo, pentru adolescenţi o variantă bună sunt ochelarii cu înveliş de oglindă – suprafaţa exterioară a lentilelor este acoperită cu un strat subţire de particule de metal care protejează nu doar de razele UV, ci şi de radiaţiile ultraroşii.

NOTĂ! Cumpăraţi ochelari de soare pentru copii doar de la magazine specializate de optică! Aici copilului i se va măsura distanţa dintre pupie şi i se vor alege ochelarii potriviţi. Centrul lentilei trebuie să coincidă în mod obligatoriu cu centrul pupilei. În magazinele specializate puteţi verifica ochelarii la un aparat special referitor la gradul de absorbţie a razelor UV – pentru copii el nu trebuie să fie mai mic de 70%. Magazinele specializate dispun întotdeauna de certificate de calitate a producţiei.

Copiii şi ochelarii de soare – moft sau necesitate

 Despre dioptrii, lentile de contact şi altele

Dacă şcolarul are miopie sau prezbitism, părinţii îi fac de regulă ochelari cu dioptrii şi lentile întunecate. Mult mai universali sunt ochelarii cameleon, cu lentile fotocrome, care se adaptează la modificările intensităţii luminii: la soare se întunecă, iar la umbră şi în încăpere se deschid la culoare. În acest caz se reduce solicitarea asupra ochilor, oboseala vizuală, se măreşte gradul de contrast.

În prezent adolescenţii poartă deseori lentile de contact, deseori cu filtre UV, iar părinţii consideră că ele sunt suficiente pentru protecţia ochilor. Greşit. Lentilele acoperă doar zona retinei, iar restul globului ocular rămâne neprotejat, de aceea ochelarii de soare sunt absolut necesari.

Sursa