Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Apa înseamnă viață. Ea este necesară atât adulților, cât și micuților, în special în perioada caniculară a anului. Și dacă specialiștii ne sfătuiesc să nu dăm apă nou-născuților, Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea treptată a apei în meniul copilului. Un lucru este sigur: micuții hrăniți cu lapte praf au nevoie vitală de apă. Dar nu uitați că stomăcelul copilașilor este mic, de aceea prea multă apă nu este necesară.

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Normele de apă pentru copii de diferite vârste

Copiii alăptați natural nu au nevoie de apă, însă dacă medicul recomandă să le dăm să bea, unui micuț îi sunt suficiente 60 de ml de apă pentru copii pe zi. Copiii hrăniți artificial au nevoie de mai multă apă, aproximativ 100-150 ml pe zi.

Jumătate de an este vârsta la care putem să dăm copiilor apă cu încredere. Micuțul a crescut și pentru dezvoltarea lui normală apa este practic necesară. În această perioadă meniul lui este diversificat cu alimente tari, care necesită apă. Acum norma zilnică de consum al apei este egală cu 50 ml de apă la kilogram. Însă nu uitați că aproximativ 75% din apa necesară micuțul le primește din laptele mamei. Pentru calcularea cantității suplimentare de lichide necesare copilului, puteți folosi următoarea formulă:

NECESARUL DE LICHIDE = GREUTATEA COPILULUI x 50 ML – APA PRIMITĂ CU ALIMENTAȚIA (LAPTELE BĂUT x0,75)

De exemplu, copilul cântărește 10 kilograme și consumă 500 ml de lapte timp de 24 de ore. Pentru început trebuie să înțelegem necesarul de apă, pentru aceasta înmulțim greutatea copilului cu 50 ml și obținem 500 ml de lichide pe zi. Apoi calculăm lichidele primite cu laptele matern: 500 ml înmulțim cu 0,75 și obținem 375 ml. Calculăm diferența: din 500 ml scădem 375 ml și obținem valoarea de 125 ml. Aceasta este cantitatea suplimentară de apă de care are nevoie copilul zilnic. Dar țineți cont, totuși, că aceste calcule sunt aproximative și pot suferi corectări. Lichidele suplimentare sunt necesare în special pe timpul verii, iar acesta este un bun motiv pentru părinți să ia în calcul cumpărarea unei cănițe de băut.

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Regulile de alegere a cănilor de băut

În funcție de destinație, cănile se împart în:

  1. cănuțe cu valve de siguranță, special concepute pentru copiii de până la 6 luni;
  2. cănuțe de băut pentru copiii de la 8 luni sau 1 an (acestea sunt dotate cu un pai de silicon, cu ajutorul căruia copiii beau. La rotirea capacului, paiul este tras în interior;
  3. cănuțe instructive, cu o duză de silicon detașabilă, fără de care aceasta se transformă în pahar obișnuit;
  4. cănuțe termoizolante, cu pereți dubli, pentru plimbări îndelungate.

La alegerea cănițelor trebuie să ținem cont de câteva reguli:

  • Criteriul de bază la selectarea cănii este materialul din care este executată aceasta. Alegeți căni din mase plastice netoxice, necasante și transparente.
  • Este mai bine ca fundul căniței să nu alunece, acest aspect o face și mai sigură. Cana nu va aluneca pe masă sau de pe aceasta.
  • Greutatea este importantă pentru micuții de până la 6 luni, ai căror mușchi nu sunt bine dezvoltați.
  • Forma cănii trebuie să fie comodă, de aceea pentru bebeluși este bine să procurăm căni cu mânere, iar pentru copiii mai mărișori – sub formă de pahar îngustat în partea din mijloc. Ciocul cănuței trebuie să fie moale, din silicon, pentru a nu răni gingiile fine ale copiilor. În plus, micuțul se obișnuiește mai ușor.
  • Structura cănilor trebuie să fie simplă, pentru ca mama să le poată spăla cu ușurință. De altfel, în căniță pot rămâne reziduuri de săruri, care, cu timpul, pot mucegăi.
  • Pentru cei mai mici sunt recomandate cănițele cu volumul de 150 ml, pentru micuții de la 6 luni până la 1 an – de 200 ml, iar după 1 an îi puteți cumpăra copilului o cană cu volumul de 300 ml sau chiar mai mare.

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Cănițele de băut produse de compania NUK

Cănile de băut NUK corespund tuturor cerinţelor menţionate. Sortimentul larg de produse ale companiei germane se împarte în:

Biberoane şi căniţe de băut First Choice, care se potrivesc perfect micuţilor alăptaţi la sân, dar şi copilaşilor mai mari. Datorită acestor căni, copiii învaţă uşor să bea singuri. Ele sunt dotate cu mânere antialunecare, care permit micuţului să ţină cu uşurinţă căniţa în mâini. Ciocul moale din silicon de formă ergonomică cu sistem de ventilare NUK AIR SYSTEM reduce probabilitatea apariţiei colicelor şi nu răneşte gingiile şi dinţii copilaşului. În partea laterală a adaptorului, a cărui igienă este asigurată de un căpăcel protector, este situată o valvă, care nu permite lichidului să curgă.

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Cănuţele Easy Learning sunt concepute special pentru a-i învăţa pe copii să bea fără cioc, peste margine. Suptul sânului mamei şi băutul din biberon conduce la aceea că buzele micuţului iau forma literei „O”, pe când pentru băutul din cană guriţa micuţului trebuie să ia forma literei „U”. Căniţele NUK Easy Learning 1-2-3 cu accesorii speciale de formă ergonomică îl ajută pe copil să îşi dezvolte capacităţile motrice şi să treacă toate etapele de la sânul mamei până la băutul independent. Căniţa NUK Easy Learning 1 învaţă copilul să bea cu ajutorul unui adaptor de silicon şi pregătesc guriţa copilului pentru forma literei „U”, necesare pentru a bea peste margine. Căniţa NUK Easy Learning 2 învaţă guriţa copilului să ia forma de „U” şi este recomandată pentru copiii de peste 10 luni, care pot deja să bea cu ajutorul adaptorului moale. Căniţa NUK Easy Learning 3 are două accesorii diferite, care dezvoltă la copii abilităţile de a bea fără adaptoare speciale. Aceste căni sunt recomandate de la 14 luni, iar la 18 luni, cu ajutorul unui adaptor special, căniţa NUK Easy Learning 3 poate fi transformată într-o cană obişnuită. Toate căniţele NUK Easy Learning 1-2-3 sunt dotate cu sisteme de valve de protecţie, care permit copilului să înveţe singur să bea, fără a vărsa pe jos. În plus, mânerele antialunecare ale căniţelor dezvoltă la copii abilităţile motrice.

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Cănile First Choice sunt concepute pentru copiii mai mari şi activi, fiind recomandate pentru folosire de la 3 ani. Aceste căni sunt dotate cu pai de silicon sau un adaptor de protecţie, comod pentru copiii activi, aflaţi în permanentă mişcare. Capacul de protecţie se fixează bine şi este imposibil de pierdut.

Cum să alegem corect cănuțele de băut și biberoanele pentru copii

Particularităţile căniţelor NUK

Toate căniţele NUK sunt executate din polipropilen de calitate înaltă, care nu conţine bisfenol-A. Bisfenolul-A sau BPA intră în compoziţia policarbonatului (PC), adică a pachetelor de plastic, ambalajelor pentru produsele alimentare, însă începând cu 1 iulie 2011 în UE a fost interzisă folosirea lui pentru confecţionarea veselei şi a produselor pentru copii, însă compania NUK a renunţat la el cu mult înainte. Tocmai de aceea căniţele şi alte produse NUK sunt ecologic curate şi nu afectează sănătatea copiilor.

Toate căniţele sunt uşoare şi rezistente, de aceea pot fi folosite atât acasă, cât şi în timpul plimbărilor. În plus, adaptoarele pot fi achiziţionate separat, la fel ca paiele de silicon. Iar designul frumos şi luminos al cănilor nu poate lăsa indiferent nici un copil!

Întregul sortiment de căniţe NUK poate fi găsit în reţeaua de farmacii Elody, în hipermarketurile Metro şi pe site-ul farmacie.md, de unde toate produsele NUK pot fi achiziţionate cu o reducere de 20 la sută.

A pregătit Irina Captelchina