Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu

Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu

Vaginul este un organ delicat și complex, care găzduiește o diversitate de microorganisme. Pentru a-l menține curat, corpul produce un lichid care îl lubrifiază și îl protejează de infecții: secrețiile vaginale. Cantitatea și aspectul acestora ne oferă indiciile necesare despre sănătatea genitală. Tu știi să le descifrezi?

Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu

„Secreția vaginală apare de timpuriu, odată cu pubertatea, iar compoziția și pH-ul său se reglează după prima menstruație”, explică dr. Anca Belcin, medic primar obstetrică-ginecologie.

Cantitatea de secreție vaginală produsă în fiecare zi este diferită de la o femeie la alta: în cazul unor femei, chilotul rămâne întreaga zi de un alb imaculat, pentru altele secreția este vizibilă seara pe lenjeria intimă. În general, cantitatea de lichid vaginal nu depășește 5 ml pe zi. În cazuri rare, colul uterin produce mai mult lichid, astfel încât este necesară schimbarea chilotului și în timpul zilei, fără ca medicii să depisteze o cauză organică evidentă.

„Secreția normală are o culoare albă, miros fad și nu pătează chilotul. Cantitatea este mai abundentă după ovulație, în partea a doua a ciclului menstrual,” spune dr. Anca Belcin.

Modificările pot fi cauzate de boli

Dacă secreția vaginală devine colorată sau urât mirositoare, ea oferă un indiciu că ceva nu este în regulă în zona genitală. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale secrețiilor modificate:

  • O secreție mirositoare de culoare galbenă sau verzuie indică o vaginoză bacteriană.
  • O secreție abundentă albicioasă, cremoasă, de obicei inodoră, însoțită de mâncărimi vaginale și dureri, poate fi cauzată de candidoză. Aceasta este o infecţie produsă de înmulţirea exagerată a unei ciuperci, Candida Albicans.
  • Secreția cenușie, cu aspect spumos și miros de pește, însoțită de dureri ale vaginului și prurit, poate fi provocată de vaginita trichomoniazică, o boală parazitară cauzată de Trichomonas vaginalis.
  • O secreție galbenă sau verzuie, cu miros, mâncărimi, usturimi și durere la penetrarea profundă poate fi semnul unei inflamații a colului uterin. Aceasta este cauzată deseori de agenți patogeni, cum sunt gonococul, Chlamydia sau Herpes.
  • Este bine de știut că mirosul, cantitatea și culoarea secreției vaginale se pot schimba, pe termen scurt, și din cauza alimentației. De exemplu, ceapa, usturoiul și condimentele picante nu sunt eliminate doar prin respirație și prin piele, ci și prin mucoase. O dietă nesănătoasă, o igienă intimă exagerată, pantalonii foarte strâmți din fibre de plastic, anumite medicamente, alergiile, diabetul sau stresul pot perturba, de asemenea, flora vaginală.

Secrețiile vaginale: ce este normal și ce nu

Sfatul specialistului

Dr. Anca Belcin, medic primar obstetrică-ginecologie, Centrul medical Provita 2000, Constanța

Flora vaginală normală este alcătuită din lactobacili și se numește flora Döderlein. Dacă se modifică pH-ul și apare flora nespecifică, patogenă, se schimbă și caracteristicile secreției, se schimbă culoarea și mirosul (adeseori apare un miros de pește stricat). De obicei, este așa-numita vaginoză bacteriană, cea mai frecventă cauză de consult ambulator în policlinici din zilele noastre, din cauza abuzului de cosmetice, tampoane zilnice sau interne, șampoane, geluri și prezervative. În acest caz, se procedează la un examen bacteriologic al secreției vaginale.

Dacă apare flora caracteristică vaginozei bacteriene, se prescrie un tratament ambulator cu ovule și pastile. Se recomandă și spălături zilnice externe – dar fără a introduce geluri în interiorul vaginului, pentru a evita distrugerea florei vaginale cu rol de protecție. Spălăturile în interior nu trebuie făcute mai des de două ori pe săptămână, și atunci doar cu soluții antiseptice din farmacii sau chiar cu ceai de pelin, gălbenele sau mușețel.

Sursa: clicksanatate.ro

Distribuie articolul: