Centrul pentru copii ARTICO a încetat să perceapă plăţi ilegale, după o investigaţie Publika TV

Centrul pentru copii ARTICO a încetat să perceapă plăţi ilegale, după o investigaţie Publika TV

-
//
14.11.2014

Cursurile din cadrul Proiectului pentru Copii "Academia TA", de la Centrul ARTICO, au devenit gratuite. Asta după ce Publika TV a difuzat un reportaj despre firma care administra acest proiect şi care îi aparţine soţiei directorului Centrului "ARTICO". Această firmă presta aceste servicii cu plată fără să fi semnat un contract cu Ministerul Educaţiei. 

Centrul pentru copii ARTICO a încetat să perceapă plăţi ilegale, după o investigaţie Publika TV

Încă acum două săptămâni, pentru ca să-şi dea odraslele la cursurile de la Academia Ta, părinţii erau obligaţi să plătească până la 1 500 de lei pe lună.

În cadrul investigaţiei jurnalistice, Publika TV a constatat că firma care administra aceste cursuri are legătură cu directorul ARTICO. Cursurile erau cu plată, chiar dacă Centrul ARTICO este finanțat din bugetul de stat.

Publika TV a încercat să afle de la responsabilii Ministerului Educaţiei cât de legală este această afacere. Serviciul de presă al ministerului a comunicat că a inițiat o anchetă internă, pornind de la informațiile din reportajul Publika TV: "Vă informăm că, la moment, Ministerul Educației este în proces de investigare a cazului reflectat în reportajul Publika TV din 30 octombrie. Ministerul Educației va reveni cu detalii despre rezultatul investigației".

Dacă în cazul directorului interimar ARTICO, Serghei Scarlat, Ministerul Educației nu se grăbește să ia o decizie, atunci în cazul fostul director Aurelia Hâncu, instituția manifestă mai multă operativitate. În data de 7 noiembrie, ministrul Educației, Maia Sandu, a semnat un ordin privind repunerea în funcție a Aureliei Hâncu, în conformitate cu o decizie a instanței de judecată.  Și tot în aceeași zi, ministrul a semnat un alt ordin privind demiterea din funcție a Aureliei Hâncu pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Totodată, Maia Sandu a dispus inițierea unei anchete interne.

"În această dimineaţă Aurelia Hâncu a depus o plângere la Centrul Naţional Anticorupţie prin care cere să fie verificată activitatea financiară a centrului "ARTICO", inclusiv activitatea administraţiei. Ea solicită verificarea, prin prisma Codului Penal, a cazurilor de depăşire a atribuţiilor şi de conflict de interese. CNA va investiga", a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Naţional Anticorupţie, Angela Starinschi. 

La sfârșitul lunii octombrie, instanța de judecată a decis restabilirea Aureliei Hâncu în funcția de director al Centrului ARTICO, după ce ea a fost demisă 2012.

Ministerul Educației intenționează să conteste această decizie judecătorească.

Sursa