Date înfiorătoare. Fiecare al 36-lea este infectat cu HIV-SIDA

Date înfiorătoare. Fiecare al 36-lea este infectat cu HIV-SIDA

-
//
17.05.2018

Asociația "Inițiativa pozitivă" a lansat o amplă campanie de testare gratuită pentru HIV-SIDA. Specialiștii au vizitat deja şapte orașe și au testat peste 500 de persoane. Datele colectate până acum arată că fiecare al 36-lea este infectat.

Date înfiorătoare. Fiecare al 36-lea este infectat cu HIV-SIDA

Acțiunea va dura până la sfârșitul lunii. Clinica mobilă a ajuns şi în centrul oraşului Hânceşti. Asistenții sociali au distribuii pliante și au îndemnat trecătorii să efectueze un test HIV.

Doritori au fost mulţi.

"Dacă depistăm boala în stadiul incipient, atunci este mai uşor să o tratăm și, astfel, nu vom infecta pe alții."

Testul pe bază de fluid oral nu este dureros, iar rezultatul este gata peste 10 minute.

"Dacă testul este pozitiv, noi îi oferim persoanei o consultaţie, după care o însoțim la spitalul din Capitală pentru a face o altă analiză", a spus reprezentantul Asociaţiei "Iniţiativa Pozitivă", Andrei Staricenco.

Campania este finanțată de Fondul Global și de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Pe 18 mai clinica mobilă va merge la Orhei.

"În memoria persoanelor decedate din cauza infecţiei HIV astăzi noi am hotărât să facem un test pentru fiecare om, ca el să-şi poată să vadă statutul, să înţeleagă care sunt consecinţele", a declarat reprezentantul Asociaţiei "Iniţiativa Pozitivă", Natalia Curbasov.

"Foarte mulţi pleacă peste hotare, se întorc înapoi. Acele relaţii pe care le au, ştiţi cum, nimeni nu cunoaşte de unde şi ce aduce. E foste binevenită iniţiativa asta. O salutăm", a declarat primarul oraşului Hânceşti, Alexandru Botnari.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost înregistrate 835 noi cazuri de infectare cu virusul HIV-SIDA. Oficial, numărul bolnavilor în ţara noastră a depăşit cifra de 8.500.

Pentru a nu vă infecta, țineți cont de următoarele sfaturi:

  • Evitați sexul cu persoanele aleatorii.
  • În timpul actului sexual, protejați-vă cu un prezervativ.
  • Evitați folosirea în comun a acelor și seringilor.
  • După contact sexual neprotejat, faceți un test, care este GRATUIT și ANONIM.

Sursa: publika.md