Înregistrarea copiilor în clasa I ar putea fi efectuată online, după modelul „e-gradinita”

Înregistrarea copiilor în clasa I ar putea fi efectuată online, după modelul „e-gradinita”

În cadrul şedinţei operative de luni, 11 iunie, primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport să creeze un sistem de înregistrare on-line a copiilor în clasa I, după modelul „e-gradinita”.

Înregistrarea copiilor în clasa I ar putea fi efectuată online, după modelul „e-gradinita”

„Eu cred că rezultatele care sunt astăzi pe înscrierea transparentă în grădiniţele din Chişinău ne arată nouă că trebuie să mergem mai departe şi să venim cu „e-şcoala”. Vreau ca înscrierea în clasa I-a să fie exact ca la grădiniţe. Să fie transparent, pentru ca fiecare părinte să vadă şcoala, rândul, numărul copiilor şi să nu alerge ca veveriţa pe la toţi directorii”, a declarat Ruslan Codreanu.  

Solicitarea edilului vine în contextul în care funcţionarul spune că i s-au raportat cazuri în care părinţilor li se cere câte 200 de lei pentru înscrierea copiilor în clasa I. 

„Cu preluarea mandatului de viceprimar mi-am trasat ca obiectiv să scad nivelul birocraţiei în instituţiile de învăţământ din municipiu. Am încercat la maxim să deschid Direcţia generală educaţie, tineret şi sport către părinţi şi către cetăţeni. Au fost excluse foarte multe bariere birocratice între părinţi şi directorii de grădiniţe”, a menţionat Ruslan Codreanu.  

„Graţie platformei on-line care permite părinţilor să semnalizeze abuzurile legate de procedura de înscriere a copiilor în grădiniţe, mi se raportează că se cer de la 200 EURO pentru înscrierea copiilor în clasa I-a. Noi suntem obligaţi să oferim educaţie şi să luptăm cu fenomenul corupţiei în instituţiile de învăţământ din capitală. Este important ca părinţii să ştie că aceste taxe sunt percepute ilegal”, a adăugat primarul interimar.

Amintim că înscrierea copiilor la grădiniţele din Chişinău se face prin intermediul platformei online www.egradinita.md, care este prietenoasă şi pentru telefoanele mobile. De la începutul anului, pe platformă au fost înregistrate peste 6000 de cereri de înregistrare a copiilor la instituţiile preşcolare din capitală, iar prin intermediul platformei înscrierea la grădiniţă în mediu durează 11 minute.

Sursa: adevarul.ro