mamaplus

Anxietatea de separare la început de grădiniță. 10 pași pentru a o gestiona corect

-
//
08.09.2023

Fie că este vorba despre începerea grădiniței, a școlii, sau pur și simplu întoarcerea la serviciu după o perioadă în care ai stat lipită de cel mic, anxietatea apare și este greu de gestionat!

mamaplus

Chiar dacă toate eforturile pentru o adaptare blândă se fac pentru și către copil, și mama are nevoie de o gestionare corectă a emoțiilor atunci când vine o nouă etapă în viață- separarea de cel mic pentru câteva ore în fiecare zi.

10 pași pentru a gestiona corect anxietatea de separare la mamă!

PASUL 1. Dezvoltați ritualuri de rămas bun

Ele ajută copilul să știe la ce să se aștepte, să se simtă mai încrezător. Alegeți un ritual și respectai-l zilnic. Faceți același lucru, în aceeași ordine, în fiecare zi. Rutina te ajută și pe tine, nu doar pe el. Mai ales că, dacă el e bine, și tu ești bine! O mângâiere, o îmbrățișare și până numărați la 3 să fii deja la ușă!

PASUL 2. Recunoaște-ți sentimentele!

Treaba ta ca mamă este să fii acolo pentru copilul tău și să-l protejezi. Te străduiești să construiești o relație strânsă cu el, bazată pe încredere. Și desigur că te simți tristă când vine timpul să petreceți câteva ore pe zi despărțiți. Acceptă-ți sentimentele! Sunt naturale și sincere! Se numește anxietatea de separare la mamă!

PASUL 3. Gestionează-ți emoțiile!

Nu e nicio problemă sau rușine să mergi la psiholog dacă simți că ai nevoie. Trebuie să știi că atunci când tu nu gestionezi corect emoțiile, le transmiți către copil și mai ample. Copiii nu aud ce le spui, ei simt. Iar dacă tu ai lacrimi în ochi la fiecare despărțire, atunci nici el nu se va adapta ușor! Acceptă-ți emoțiile și anxietatea, dar tratează-le! Acceptă ajutor specializat dacă crezi că e nevoie!

PASUL 4. Ai încredere în copil!

În mod natural, Natura a proiectat copiii să stea lângă părinții lor pentru a fi protejați, dar să înceapă explorarea odată ce se simt în siguranță. Îngrijorarea care apare odată cu separarea denotă o lipsă de încredere în copil, o modalitate de a spune că nu crezi că poate face față. Atâta timp cât ai încredere în bonă, educatoare sau învățătoare, atunci poți avea încredere și în forța interioară a copilului tău de a face față situațiilor peste care va da și de a crește frumos și echilibrat!

PASUL 5. Împrietenește-te cu bona/educatoarea/învățătoarea

Firește că e greu să te relaxezi dacă nu cunoști cu adevărat persoana care-i va fi aproape copilului tău mai mult de jumătate din zi! De aceea, înainte de a alege această persoană, este bine să o cunoști bine, să vă împrieteniți, să comunicați. Punctele și pasiunile comune vă vor apropia și încrederea în persoana care va sta cu copilul îți va aduce liniște și echilibru.

PASUL 6. Petrece timp de calitate cu copilul

Atât cât stați împreună, asigură-te că petreci timp special cu copilul. Astfel, el va ști că este foarte important pentru tine, iar tu îți vei redobândi încrederea în relația cu el. Folosește orice ocazie pentru a te conecta fizic; râdeți mult împreună; faceți mișcare!

PASUL 7. Organizează-te mai bine și dormi mai mult!

Amândoi aveți nevoie de odihnă, așa că o organizare eficientă duce la timp mai mult pentru somn. Pregătește hainele și bagajul de seara! Și relaxează-te! Chiar dacă la început pare greu, rutina își va spune cuvântul și vor veni zile mai ușoare!

PASUL 8. Fă listă cu activitățile preferate

Acum că ai mai mult timp pentru tine, fă o listă cu activitățile preferate. Te vor umple de energie și vor alunga anxietatea. Îți vei da seama că oricine are nevoie să facă ceva și pentru el, nu doar pentru cei dragi. Nu uita să adaugi pe listă baia relaxantă, sesiunile de yoga sau o cafea cu prietenele.

PASUL 9. Acționează întotdeauna când instinctul îți dictează așa

Dacă simți ceva în neregulă cu copilul, nu ezita să întrebi persoana care stă cel mai mult cu el despre schimbări sau probleme. Doar așa te vei putea relaxa și vei ști să gestionezi corect situația.

PASUL 10. Trăiește!

Cele mai multe dintre noi realizăm că avem nevoie și de alte lucruri de care suntem pasionate pe lângă copii și asta pentru a nu ajunge să trăim prin ei. Este importantă responsabilitatea noastră de a ne păstra sănătoase din punct de vedere fizic și emoțional. Și asta se poate realiza doar prin timp acordat nouă.

Așadar, profită de timpul petrecut în compania ”pasiunilor tale” și vei deveni mai calmă, mai iubitoare, mai pozitivă!

Sursa