Bătute cu bestialitate de mamă. O bunică își crește singură nepoțelele

Bătute cu bestialitate de mamă. O bunică își crește singură nepoțelele

-
//
14.09.2017

Maria Miliș este o bătrânică din Chișinău care își crește singură cele două nepoțele gemene. Micuțele nu au avut noroc de o mamă care să le iubească și să le îngrijească așa cum doar o mamă adevărată poate.

Bătute cu bestialitate de mamă. O bunică își crește singură nepoțelele

La doar zece luni, acestea au fost bătute cu bestialitate chiar de cea care le-a adus pe lume. Și dacă una dintre fetițe nu s-a ales cu traume complicate, cealaltă, Măriuţa, a intrat în comă. Ca să nu ajungă pe mâna oamenilor legii, femeia a ascuns incidentul.

Deși copila ei era în comă, cea care le-a dat viață nu a solicitat ajutorul medicilor. „Mama lor a fost o femeie care iubea viața și mai puțin și-a iubit copiii. Era tot timpul în distracții, iar micuțele o cam încurcau să meargă acolo unde dorea”, a spus bunica micuțelor, Maria Miliș pentru moldNova.eu.

Urmări grave

Astfel, copila a ajuns la medici abia peste câteva zile. Atunci medicii au depistat că aceasta suportase traumatism cranio-cerebral, tetrapareză spastică și s-a ales cu epilepsie focală simptomatică. Mariei i-a dispărut aproape total vederea, nu auzea aproape deloc, a pierdut abilitatea de a mânca și a bea, mânuțele și piciorușele nu se mișcau. „Stătea practic ca o legumă. Nu reacționa la nimic. Nu am putut să o las fără ajutor și le-am luat în grija mea”, susține cu lacrimi în ochi bunica copilelor.

Au trecut trei ani de la acele clipe de coșmar. Bunica și tatăl micuțelor au rămas să îngrijească de fetițe. Între timp, mama acestora a fost decăzută din drepturile părintești iar acum își ispășește pedeapsa în închisoare. „Ce rost avea să rămână în continuare lângă ele dacă este un pericol. Doi ani a durat examinarea acestui dosar. Într-un final, a fost decăzută din drepturile părintești și condamnată la cinci ani de închisoare. Nu ne mai interesează soarta ei de mai departe. Suntem preocupați doar de sănătatea Măriuței”, ne spune Maria Miliș.

Drum lung de tratament

De atunci și până în prezent, mai bine de trei ani, bunica le este alături, iar grație acestui fapt, Maria a supraviețuit. În tot acest timp, copila a urmat un drum lung de tratament și reabilitare. Nu au fost în zadar. Toate acestea dau rezultate, iar micuța își revine puțin câte puțin. „E o bucurie mare să vedem careva rezultate. Surioara ei s-a reabilitat complet. Acum merge la grădiniță, iar eu stau acasă cu Măriuța. Nu o pot lăsa pentru nicio clipă. Aproape în fiecare zi are convulsii, câte cinci – șase pe zi. Vă dați seama dacă nu aș fi alături de ea?”, suspină femeia.

Ca să să poată să se întrețină, tatăl acestora a plecat la muncă peste hotare. Deocamdată, singurii bani care ajung în familie Miliș sunt cei din pensia bunicei și a celei de invaliditate a fetiței. În total, puțin peste două mii de lei. „O mie o cheltui pentru serviciile comunale, iar alta pentru medicamente, hrană și alte trebuințe, dar ce poți face oare în Republica Moldova cu trei mii de lei?”, se întreabă Maria Miliș.

Bătute cu bestialitate de mamă. O bunică își crește singură nepoțelele

Reabilitare peste hotare

Până acum, Mariuța a urmat mai multe cure de tratament și reabilitare în Federația Rusă. Au dat rezultate, iar pentru niște rezultate și mai îmbucurătoare, are nevoie de niște cure puternice de reabilitare. Bunica și tatăl fetiței au luat legătura cu o clinică din orașul Yalta. Medicii de aici i-au în tratament copiii cu forme grave de epilepsie, pentru că în cadrul centrului de reabilitare se află un complex clinic puternic, chiar și cu chirurgie pentru astfel de copii. Tratamentul acestora este un proces complex și îndelungat care necesită implicarea diferitor specialiști.

„Medicii din Rusia au evidențiat că cazul Mariuței este unul unical, la cât de bune rezultate are fetița în decursul acestor trei ani. Acum are toate șansele să se pună pe picioare, dar pentru aceasta este nevoie de continuarea tratamentului”, ne spune îndurerată femeia.

Țintuită la pat

Acum, fetița este țintuită în scaunul cu rotile, pielea se acoperă cu răni, iar partea dreaptă a corpului este paralizată. Disperată după ajutor, bunica acestora face tot ce-i stă în puteri pentru a-și ajuta nepoata. „Ne ajuta care și cum poate, dar e prea puțin pentru suma de care am avea nevoie pentru acest tratament complex. În total, avem nevoie de circa 200 de mii de lei, o sumă uriașă pentru noi și nu știm dacă am mai putea face rost de ea fără ajutorul celor cu suflet mare”, ne spune bunica fetițelor.

A apelat oriunde nu a știut și chiar la un portal care anunță colectarea de bani pentru astfel de acțiuni de caritate și nu-și pierde speranța că va reuși, cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, să o pună pe picioare pe fetiță.

Cei care doresc să contribuie din puținul pe care îl au pentru a ajuta această familie, pot suna la numărul de telefon 079 00 38 38. 

Datele bancare pot fi găsite pe site-ul: savelife.md/profile/milis-maria/.

Sursa: moldnova.eu