mamaplus

Deficit de cadre medicale în instituțiile de învățământ din țară

-
//
19.09.2023

Peste 400 de cadre medicale lipsesc în prezent în instituțiile de învățământ din țară, ceea ce constituie un deficit de peste 15% din personalul necesar. Una dintre cauzele pentru care specialiștii nu vor să se angajeze în școli și în grădinițe este salariul mai mic decât cel oferit în sistemul de sănătate.

mamaplus

Responsabilii de la Ministerul Educației au declarat pentru Moldova 1 că, în prezent, poartă negocieri cu Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Ministerul Finanțelor, pentru ca CNAM să preia costurile pentru specialiștii medicali din școli, astfel încât aceștia să fie salarizați la fel ca cei din instituțiile medicale.

În Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din capitală studiază peste 1.300 de copii. De aproape doi ani instituția de învățământ nu are un asistent medical.

„Problema asigurării cu asistenți medicali este una care ne deranjează de foarte mult timp. De doi ani am rămas fără asistent medical, tot căutăm și căutăm, dar fără succes, cauza - este salariul mic”, a spus Tamara Aproțkaia, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”.

O situație similiară se atestă și în unele grădinițe. Deși sunt toate condițiile necesare, lucrătorii medicali nu se grăbesc să vină.

„Foarte multe persoane se adresează, dar nimeni nu vrea să accepte funcția. Salariul minim e de 3,5 mii de lei. Obligațiile asistentului medical țin de asigurarea siguranței copiilor, de alimentația corectă, ei în fiecare zi fac meniul, verifică alimentele, controlează igiena în grupă”, precizează Daniela Cacirovschi, directoare, Grădinița nr. 99.

Pentru a acoperi deficitul de asistenți medicali, unele școli au angajat lucrători medicali care sunt la pensie. Este și cazul Liceului Teoretic „Ion Vatamanu" din orașul Strășeni, unde în prezent studiază peste 550 de elevi.

„Este dificil să găsești un lucrător medical să lucreze la salariul care este unul mic, dar sunt recunoscătoare doamnei medic, fiindcă este cu studii superioare si are categoria superioară, care a dat acordul să vină să lucreze în instituția noastră”, a menționat Veronica Bodean, directoarea liceului.

„Întotdeauna, copiii mi-au plăcut și am ieșit la pensie, am lucrat medic de familie și am hotărât să vin la școală să lucrez mai departe. Se începe ziua cu controlul curățeniei, vin în cabinet și, dacă se adresează cineva din cadrele medicale sau dintre elevi, eu le acord primul ajutor”, susține Larisa Coșuleanu, medicul liceului.

Și la Grădinița nr. 1 din satul Cojușna, care este frecventată de peste 200 de copii, asistentul medical este de vârstă pensionară.

„Toți ne refuzau din cauza salariului nemotivant. În final, am găsit o persoană ieșită la pensie care a acceptat să vină.”

Solicitată pentru o reacție, asistenta ministrului Educației și Cercetării, Adriana Stratevici, susține că în prezent cadrele medicale din școli sunt salarizate din bugetul de stat, comparativ cu cele din instituțiile medicale care primesc lefile din Fondul de Asigurări Medicale și respectiv au salarii mai mari. Soluția este schimbarea modalității de finanțare și preluarea de către CNAM a salarizării specialiștilor medicali din școli.

Subiectul deja se discută cu Ministerul Sănătății, CNAM și Ministerul Finanțelor. Acest fapt a fost confirmat de serviciul de presă de la Ministerul Sănătății și de la CNAM, dar fără a ne oferi mai multe detalii.