mamaplus

Dinții de lapte. 5 lucruri importante pe care părinții trebuie să le știe

-
//
24.10.2023

Dinții de lapte sunt importanți chiar dacă urmează a fi schimbați cu dinții definitivi. Iar regulile de sănătate orală se aplică și bebelușilor, încă de la naștere, scrie totuldespremame.ro.

mamaplus

Igiena orală este importantă încă de la naștere, chiar și în lipsa dinților. Mugurii dinților de lapte sunt în gingie încă dinainte de naștere, așa că începerea unei igiene orale din prima zi de viață este extrem de indicată. Iată cele mai importante lucruri pe care tu, ca părinte, trebuie să le știi despre îngrijirea dinților de lapte ai copilului tău.

Deși simptomele apariției dinților de lapte pot apărea încă de la vârsta de 3 luni (primul dinte apărând, de regulă, pe la 6 luni, dar și mai devreme de această vârstă), unii copii pot să nu aibă dinți nici până la prima lor aniversare! În jurul vârstei de 3 luni, bebelușii vor începe să exploreze lumea cu gura și vor saliva abundent, începând să-și roadă degetele, ori chiar întregul pumn. Mulți părinți se întreabă dacă aceste simptome pot fi considerate primele semne ale apariției dentiției de lapte.  Specialiștii spun că, de regulă, primul dinte apare în jurul vârstei de 6 luni. Primii dinți care apar sunt aproape întotdeauna dinții frontali inferiori (incisivii centrali inferiori), iar majoritatea copiilor vor avea, de obicei, toți dinții de lapte până la vârsta de 3 ani.

5 lucruri pe care părinții trebuie să le știe despre dinții de lapte

Dentiția de lapte este deosebit de importantă, chiar dacă acești dinți se vor schimba cu cei definitivi. Apariția cariilor pe dinții de lapte crește cu 50% riscul de a face carii pe dentiția definitivă înainte de vârsta de 18 ani. Practicarea obiceiurilor sănătoase poate preveni sau reduce cariile dentare la sugari și copii. Iată cele mai importante lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre dinții de lapte:

1. Bebelușii au nevoie de curățarea gurii după fiecare masă. Chiar dacă nu au dinți

Igiena orală a bebelușului trebuie să înceapă încă de la naștere. Specialiștii recomandă curățarea gingiilor bebelușului cu un tampon de tifon umezit după fiecare alăptare sau hrănire.

Cea mai frecventă carie la copiii mici este caria de biberon. Aceasta este o formă severă de carie, cauzată de obiceiul de a lăsa bebelușul cu biberonul cu lapte ori alte lichide dulci pe timpul nopții, pe post de suzetă. Nu pune copilul la culcare cu biberonul cu lapte lângă el și nici nu-i permite să-l folosească după bunul plac.

2. Primul dinte de lapte apare între 6 și 8 luni

Între 6 și 8 luni, majoritatea bebelușilor vor avea un prim dinte, însă nu este exclus să se întâmple și mai devreme. Există (destul de rar însă) inclusiv cazuri de bebeluși care se nasc cu dinți.

Odată ce apare primul dinte, este important să introduceți periajul dentar. Achiziționați o periuță-degetar, din silicon și periați dințișorul bebelușului de două ori pe zi. Nu renunțați nici la curățarea gingiilor.

În afară de periuța-degetar (acest instrument crește odată cu vârsta copilului), ai nevoie și de pastă de dinți pentru copii. Unii medici recomandă folosirea unei paste de dinți cu fluor indiferent de vârstă, însă trebuie aleasă o pastă de dinți specială pentru copii, în care cantitatea de fluor este adecvată vârstelor. Întreabă medicul pediatru despre acest lucru.

3. Prima vizită la stomatolog trebuie să fie până la vârsta de 1 an

Medicii stomatologi recomandă ca prima vizită la stomatolog să fie programată la șase luni. Adică atunci când dinții încep să erupă. În acest fel, se poate obține un plan clar despre cum să aveți grijă de noii dinți ai bebelușului și să preveniți de la început orice carie timpurie.

Verificați aspectul gingiilor și al dinților copilului în mod regulat pentru a verifica dacă există mici pete albe sau maro suspecte pe dinți. Dacă observați aceste pete albe sau maro, care pot indica carii dentare ori demineralizări ale smalțului dentar, programați imediat o întâlnire cu medicul dentist.
 

4. Caria dentară este o boală infecțioasă transmisibilă

Evitați testarea temperaturii laptelui din biberon cu gura, împărțirea ustensilelor folosite în hrănirea bebelușului (lingurițe, de exemplu), ori curățarea suzetei prin introducerea acesteia în gură.  

5. Încercați să dezobișnuiți copilul de suzetă și suptul degetului până la 3 ani

Până la 30 de luni, majoritatea dinților de lapte ar trebui să fi apărut, iar până la vârsta de 3 ani copiii mici nu ar trebui să-și mai folosească suzeta și/sau să-și sugă degetele. Dacă un copil are peste 3 ani și încă folosește în mod regulat o suzetă sau își suge degetul mare, cereți sfatul medicului dentist. De la vârsta de 1 an, copilul ar trebui să meargă la medicul dentist pentru controale regulate. Continuați să verificați dacă există pete suspecte albe sau maro pe dinți, ceea ce poate indica carii dentare. Ori de câte ori apar pete neobișnuite sau suspecte în gura unui copil, medicul dentist trebuie contactat.