mamaplus

Moldova combate exploatarea copiilor prin muncă. A fost semnat un ordin

-
//
02.10.2023

Republica Moldova a înregistrat un progres moderat în eradicarea celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor în anul 2022, potrivit Departamentului Muncii al Statelor Unite ale Americii, care a publicat Raportul privind cele mai grave forme de exploatare a copiilor prin muncă pentru anul trecut.

mamaplus

Autorii Raportului spun că Republica Moldova și-a îmbunătățit eforturile în acest domeniu și menționează noua legislație a țării, care a restabilit posibilitatea inspectorilor de muncă de a efectua inspecții neanunțate la fața locului, transmite anticoruptie.md.

Inspecțiile neanunțate reprezintă un aspect critic al progresului Moldovei în direcția eliminării celor mai grave forme de muncă a copiilor și sunt conforme cu standardele Organizației Internaționale a Muncii și ale Uniunii Europene.

Guvernul Republicii Moldova a reactivat și Consiliul Național pentru Protecția Drepturilor Copilului și a stabilit un nou Program Național pentru Protecția Copilului. La fel, a fost semnat un ordin comun între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării pentru a identifica și a ajuta copiii expuși riscului de exploatare prin muncă.

Departamentul Muncii al SUA consideră că acest statut îmbunătățit demonstrează că eforturile Moldovei de a combate exploatarea prin muncă a copiilor au un impact substanțial, iar Statele Unite sunt mândre să fie partener în aceste eforturi continue. Raportul prezintă, de asemenea, recomandări specifice pentru continuarea eforturilor Moldovei în acest domeniu.

Raportul privind cele mai grave forme de exploatare a copiilor prin muncă se axează pe eforturile țărilor și teritoriilor din întreaga lume de a elimina cele mai grave forme de exploatare a copiilor prin muncă, prin implementarea legislației, mecanismelor de aplicare a legii, politici și programe sociale.