mamaplus

În școli au rămas doar pensionari: Liceele duc lipsă de profesori tineri

-
//
07.09.2023

An școlar nou, dar cu probleme vechi. Instituțiile de învățământ se confruntă cu o insuficiență acută a cadrelor didactice, peste 2.000 de locuri vacante în toată țara. 

mamaplus

Sindicaliștii bat alarma și cer majorări salariale pentru a atrage tinerii în sistem. Până la o decizie finală, o parte din goluri este suplinită de profesorii trecuți de vârsta a treia, transmite Tv8.md

Iurii Colesnic are 72 de ani și este profesor de educația fizică la Liceul Teoretic ”Mihail Stratulat” din satul Boșcana, raionul Criuleni. Chiar dacă a trecut demult de vârsta de pensionare, Iurii Colesnic continuă să activeze în instituție, pentru că nu are cine să-l înlocuiască. 

”Elevii noștri, care au învățat pe băncile școlii noastre, eu am vreo 5 sau 6 băieți, care au finalizat Universitatea de educația fizică, dar nici unul nu s-a acomodat cu situația care este la noi în Moldova. Eu cred că rolul banului este un important., rolul familiei, pentru că toți băieții care s-au căsătorit au plecat la făcut parale..așa să spunem..” 

Conform datelor oficiale, în prezent, aproximativ 30% dintre profesorii care activează în instituțiile de învățământ din țară sunt trecuți de vârsta de pensionare, în timp ce peste 2.000 de locuri sunt vacante. În Chișinău se simte cel mai mult lipsa cadrelor didactice, pentru anul 2023 s-au înregistrat peste 500 de locuri vacante, urmează raioanele Nisporeni, Ungheni și Hîncești. În prezent, salariul unui profesor variază între 5.500 de lei și 11 mii de lei.