mamaplus

Simptomele hipotermiei: Cum să ne protejăm în perioada rece

-
//
27.11.2023

Temperaturile scăzute și ninsorile recente i-au luat prin surprindere pe cei care s-au îmbrăcat prea ușor sau au uitat să își ia mănușile ori căciula. În condițiile în care suntem expuși excesiv la frig se poate dezvolta hipotermia.

mamaplus

Hipotermia este o urgență medicală care apare atunci când organismul pierde căldura mult mai rapid decât o poate produce. Temperatura normală a corpului este de aproximativ 36.6˚C, iar hipotermia se dezvoltă atunci când temperatura corpului scade sub 35˚C, transmite radiomoldova.md.

Hipotermia poate cauza degerături și pentru că degetele și nasul sunt cele mai expuse la frig, ele au de suferit în primul rând. Mai întâi apare roșeața zonei afectate, apoi amorțeală, iar când extremitățile devin negre, este cu siguranță gradul final de afectare, necroza.

Printre celelalte manifestări ale hipotermiei putem enumera agravarea problemelor cardiace… aritmii, hipertensiune, creșterea marcată sau scăderea frecvenței bătăilor inimii. O temperatură scăzută a corpului poate fi asociată cu afectarea renală, rinichii își pierd funcția treptat, iar din partea sistemului nervos simptomele variază de la confuzie și până la comă.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă constituirea unui kit de supraviețuire pe timp de iarnă, atât pentru siguranța celor care sunt expuși la temperaturile scăzute din mediul exterior, cât și pentru siguranța persoanelor aflate în spațiul interior.

Asigurarea păturilor sau a unei truse de prim ajutor, apă și medicamente, sunt importante, în special pentru persoanele în vârstă, iar dacă persoanele sunt blocate într-un autovehicul, acestea ar trebui să mute toate obiectele din portbagaj în interiorul vehiculului, în scopul de a conserva căldura.