mamaplus

Spațiu inovator pentru dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale, inaugurat la Bălți

-
//
29.01.2024

Copiii cu nevoi speciale de la Liceului Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Bălți, vor avea acces la asistență cu aplicarea terapiilor senzoriale, datorită unei camere de stimulare senzorială, amenajată de organizația Copil Comunitate Familie Moldova, în cadrul proiectului „Participam acum”.

mamaplus

Camera de stimulare senzorială este dotată cu echipamente moderne și tehnologii avansate, create pentru a oferi o experiență senzorială captivantă și relaxantă, transmite tvn.md

Sorin Popescu, psiholog: „Este împărțită în 3 zone, zona de depozitare unde se păstrează toate materialele și jocurile educative, zona de relaxare și stimulare senzorială, unde copilul se relaxează, este tubul cu apă, este ecranul led, este luminița led. Avem zona de dezvoltare psiho cognitivă unde se lucrează cu copii la masă, în special cu copiii cu dificultăți de învățare, sunt utilizate și diferite jocuri educative.”

Inițiativa inovatoare vine în sprijinul nevoilor diverse ale elevilor, oferindu-le un spațiu special conceput pentru stimularea și dezvoltarea simțurilor.

Lorina Ghițu, manager de Program la CCF Moldova: „Vom renova și echipa 18 săli senzoriale din 18 școli care sunt în 6 raioane, aceste școli au fost selectate în baza unui concurs național cu indicatori foarte clari, care școală a fost selectată, mai mult decât atât, interesul pentru aceste școli și pentru aceste săli senzoriale au fost foarte mare, fiindcă 140 de școli din 28 de raioane au aplicat. Sperăm să avem și o grădină senzorială, care ar fi în Republica Moldova, fiindcă este vorba despre asistența și suportul oferit copiilor cu tulburări senzoriale.”

Această inițiativă se înscrie în eforturile de a oferi un mediu educațional care să susțină nu doar dezvoltarea academică, ci și cea emoțională și socială a elevilor.

Olga Sfătuță, cadru didactic de sprijin: „Diferite categorii speciale de copii și cu dificultăți de învățare, dificultăți severe de învățare și cu TSA și cu reținere în învățare, și retard. Timpul petrecut în această cameră este un timp foarte prețios pentru copiii noștri, deoarece aici își vor concentra atenția și memoria, și vor învăța diferite experiențe senzoriale”.

Olga Anton, logoped: „Lucrez cu 9 copii în instituție, este foarte binevenit acest cabinet senzorial pentru copii cu tulburări de vorbire. Copiii formând aceleași silabe diferite, sau forma vocalelor, consoanelor, atingându-le pot să înceapă să rostească cuvintele treptat”.

Potrivit directorului instituției, camera senzorială dispune de toate elementele necesare pentru a oferi oportunități unice pentru dezvoltarea armonioasă a celor 24 de copii cu nevoi speciale din cadrul instituției.

Dumitru Babin, director L.T „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Bălți: „Am avut oportunitatea să fim aleși, ne bucurăm de faptul acesta, pentru că ne-am gândit că ar fi un centru exact potrivit pentru a le oferi sprijin celor 24 de copii cu cerințe educaționale speciale pe care îi avem în instituție. Serviciile pe care le vom oferi copiilor vor spori interesul lor pentru școală, vor spori interesul lor pentru participarea în procesul educațional pentru studii, că de fapt acest centru îi pregătește pentru viață”.

În Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Bălți, studiază 936 de elevi.