Studiu: Reţelele de socializare reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alţi oameni

Studiu: Reţelele de socializare reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alţi oameni

-
//
14.08.2015

Reţelele de socializare au o influenţă negativă asupra utilizatorilor. În timp, acestea reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alţi oameni şi de a conştientiza consecinţele pe care acţiunile sale le au în lumea reală. Concluzia îi aparţine baronesei Susan Greenfield, o reputată cercetătoare britanică în domeniul fiziologiei creierului, care a participat recent la un seminar desfăşurat recent, scrie RIA-Novosti.

Studiu: Reţelele de socializare reduc abilitatea unei persoane de a empatiza cu alţi oameni

Potrivit specialistei, care predă la Facultatea de Farmacologie din cadrul Colegiului “Herriot-Watt” din Edinburgh, membrii unei reţele de socializare ajung să nu mai distingă binele de rău în tot ceea ce fac. “Practic fiecare acţiune de pe reţelele de socializare poate fi corectată, de aceea omul încetează să conştientizeze consecinţele acţiunilor sale în lumea reală. Ca urmare, omul nu are capacitatea de a interpreta corect lumea înconjurătoare”, a explicat Greenfield.

Cît de puţin empatizăm între noi

Petrecîndu-şi foarte mult timp în mediul virtual, internauţii ajung să nu mai interacţioneze cu ceilalţi în viaţa de zi cu zi. Lumea virtuală oferă un nivel ridicat de emoţie şi bucurie, dar oamenii nu învaţă să stabilească legături în lumea reală şi-şi pierd deprinderile sociale. “Reţelele de socializare obligă omul să simtă, nu să gîndească”, susţine specialista. În urma cercetărilor pe care le-a făcut, Susan Greenfield a ajuns la concluzia că persoanele mai active pe reţelele de socializare sînt cu atît mai singuratice în viaţă.

În cadrul aceluiaşi eveniment, baroneasa a ţinut să precizeze că, în ultimii 30 de ani, oamenii de ştiinţă remarcă o scădere a empatiei oamenilor. În ultimii zece ani, ritmul scăderii empatiei s-a accelerat semnificativ, lucru pe care Greenfield îl pune în relaţie cu dezvoltarea reţelelor sociale pe Internet.

Potrivit expertului britanic, cei mai vulnerabili în era socializării virtuale sînt copiii. Pentru a preîntîmpina situaţia ca aceştia să manifeste sindromul deficitului de atenţie şi a hiperactivităţii, acestora trebuie să li se prezintă lumea reală din perspectiva unor aspecte pozitive. Creierul uman se adaptează permanent mediului înconjurător. În consecinţă, dacă un copil foloseşte calculatorul în exces, mai ales navigînd pe reţelele de socializare, creierul lui se va adapta acestei lumi artificiale în care trăieşte, susţine baroneasa Susan Greenfield.

Seminarul intitulat “Inovaţiile media, reţelele sociale şi conştiinţa omului” s-a desfăşurat în cadrul seriei de evenimente organizate de RIA-Novosti, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea agenţiei. Discursul baroneasei Susan Greenfield a fost numai unul dintre cele susţinute în cadrul evenimentului de specialişti de marcă în domeniul tehnologiilor inovatoare mass-media.

Sursa: NOI.md